Index Vakbarát Hírportál

Több kérdést hagy nyitva a távhőmennyiség csökkentése

2022. szeptember 16., péntek 13:13

A lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentését tervezik idén télen a távhőrendszerekben – erről Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára beszélt kedden a 35. Távhő Vándorgyűlésen. A Szigetvári Távhőszolgáltató szerint ha ez megtörténik, akkor pótdíjat kellene fizetniük a gázszolgáltatónak, mivel minden ilyen cégnek éves fix szerződése van, míg a DK úgy látja, ezzel kevesebb fűtést kapnak a magyar családok.

A múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ugyan a távhőárak a lakossági fogyasztók számára nem fognak változni, de a hő mennyisége igen. Így ugyanis ugyanannyiért kevesebb meleget adna a kormány.

Kovács Zoltán, a Szigetvári Távhőszolgáltató műszaki vezetője elmondta, hogy éves szerződésük van, ezért ha kevesebb gázt használnak fel, és kisebb hőmennyiséget továbbítanak a távfűtött lakások felé, akkor nekik pluszpótdíjat kell fizetniük. 

Balogh József energiapiaci szakértő szerint a bejelentés több kérdést hagy nyitva, mint amennyit megválaszolnak.

Akkor nem lehet csökkenteni a hőmennyiséget, mert az emberek a panelekben egyszerűen meg fognak fagyni; ha bejön egy lágy tél, akkor szerencséje volt a döntéshozónak, mert kevesebb hővel és kevesebb hőmennyiséggel is fel lehet fűteni a lakásokat. A lényeg az, hogy azt kimondani, hogy csökkenteni fogják a kiadott hő mennyiségét, az rengeteg kérdést tesz fel

– fogalmazott a szakértő.

Míg a DK alelnöke szerint idén több pénzért kevesebb fűtést kapnak a magyar családok, illetve újabb és újabb nehézségekkel kell szembenézniük, miközben a fizetésük egyre kevesebbet ér. 

Az ATV Híradó megkereste a Technológiai és Ipari Minisztériumot is, hogy mennyi lesz így a hőmérséklet a távfűtött lakásokban, de a tárca azt válaszolta, hogy a távhőárak a lakossági fogyasztók számára nem fognak változni. A távhőszolgáltatók akadálytalan működését az állam garantálja, és biztosítja a távhőhöz szükséges földgázár és a kifizetett távhőszámla közötti különbség fedezéséhez szükséges összeget.

A kormány továbbá programot indított, hogy minden olyan, távhővel fűtött ingatlanba kerüljön mérőóra, amely jelenleg nem rendelkezik ilyennel. Ennek költségét az ipari fogyasztók hozzájárulásának 28 filléres növelése biztosítja, az a lakossági terheket nem növeli – tették hozzá.

(Borítókép: Az Újpesti Erőmű csővezetékeiben nagy nyomású gőz és forró víz kering, a betáplálást földgázvezeték látja el. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok