Index Vakbarát Hírportál

Nagy gondban lehetnek a magyar benzinkutak a jövő héten

2022. szeptember 17., szombat 20:32

A megrendelt üzemanyag negyedét tudja csak leszállítani a Mol a benzinkutaknak a szeptember 19-ével kezdődő héten – írja a Szeretlek Magyarország.

A hírportál birtokába jutott levélben a Mol arról tájékoztatta partnereit, hogy „az üzemanyag-rendelés tervezhetősége és az országos ellátásbiztonság érdekében” a 38. héten a szerződésekben előre megadott dízel- és motorbenzin-mennyiség mindössze 25 százalékát tudja biztosítani.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szeptember 17-én tartott rendkívüli kormányinfón bejelentette, hogy a kormány az év végéig meghosszabbítja az árstopokat. Az esetleges üzemanyaghiányról azt mondta: lehetnek zökkenők a kutakon, de bíznak benne, hogy a döntések fenntarthatók.

A Molnak is köszönhető, hogy a kormány képes fenntartani a 480 forintos benzinárat

– tette hozzá Gulyás Gergely.

Ami az olajtársaságot illeti, a tervek szerint szeptember 18-án minden üzem termelésbe áll Százhalombattán, a Dunai Finomítóban. A Világgazdaság információja szerint október elején indul a tervezett őszi finomítói karbantartások második fázisa, akkor végzik el a további üzemek nagyjavítását.

Ennek részleteiről további felvilágosítást nem adott a Mol, Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője viszont úgy értesült, ez egy rövidebb, pár hetes munkafolyamat, ami a dízelgyártó üzemeket érinti.

A munkálatok befejeződése után elhúzódhat a dízel-előállítás felfutása, az ellátási nehézségeket a kereslet csökkentése enyhítheti némileg, télen ugyanis jellemzően mérséklődik a fogyasztás.

A kormány legfrissebb döntéseivel kapcsolatban kerestük a Molt, de a cikk megírásáig nem kaptunk válaszokat a kérdéseinkre.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok