Index Vakbarát Hírportál

A kormányinfón bejelentett döntés pusztán propagandacélokat szolgál – véli a szakértő

2022. szeptember 17., szombat 16:47

A holtankoljak.hu ügyvezetője szerint teljesen tönkremehet a független benzinkutasszakma az év végéig meghosszabbított üzemanyagárstop miatt.

A kormány decemberig 31-ig meghosszabbítja az üzemanyagra kivetett hatósági árat – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati rendkívüli kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy október 1. után is lehet 480 forintos áron tankolni a kutakon a kedvezményezetteknek.

Bujdos Eszter meglátása szerint a kisebb kutak napi szintű küzdelemben vannak a fogyasztókkal az üzemanyag-rendelés és a támogatások igénylése terén is. Az ügyvezető úgy látja, hogy a szombati kormányinfón bejelentett döntés pusztán propagandacélokat szolgál: a kormány mindenáron kiáll az árstop intézménye mellett.

Nagyon sok visszajelzést kapok a tankolóktól is amiatt, hogy a benzinkutakon átélt mindennapi tortúrától már szeretnének megszabadulni, akár azon az áron is, hogy piaci áron jutnak hozzá az üzemanyaghoz. Frusztrálják őket az állandó ellenőrizgetések, a benzinhiány. Sokan elfáradtak már ebben a felfordulásban

– nyilatkozta az Indexnek Bujdos Eszter, aki rámutatott arra is, hogy a mezőgazdászok jó része egészen tavaszig betankolt. A gázolajban csak annak van némi árrése, akinek van lehetősége a céges, piaci árú tankolásra.

Sok ember egzisztenciája került veszélybe

A szakértő szerint a független kutak üzemeltetői válaszút elé kerültek. „Sok kúton nem igénylik a 16 forintos támogatást, mert így nyitva sem kell majd tartaniuk. A magasabb rezsiköltségek is indokolják a sok bezárást. Ha még üzemanyagot sem kaphatnak, akkor minek is lennének nyitva?”

A Magyarországon található mintegy kétezer töltőállomás nagyjából fele kisebb benzinkút, amelyet jellemzően érint az üzemanyag-korlátozás.

Az OMV-kutaknál sincs viszont minden rendben, hiszen a schwechati finomító még mindig nem üzemel. „A kutak tulajdonosai mellett számos benzinkutas megélhetése is veszélybe került az árstop fenntartása miatt” – mutatott rá Bujdos Eszter, aki arra sem talál választ, hogy

miért egy szombati napon jelentették be ezt a döntést, aminek egyetlen jó hozadéka meglátása szerint a pánikvásárlások mostani elmaradása lehet.

A szeptemberi üzemanyag-fogyasztás viszont csökkenő tendenciát mutat, hiszen sokan a megemelkedett rezsiszámlákra készülve igyekeznek már most lefaragni a kiadásaikat. 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok