Index Vakbarát Hírportál

Heteken belül leállhat a Dunaferr, végzetes következményei is lehetnek

2022. szeptember 18., vasárnap 15:08

Állami segítség nélkül heteken belül leállhat a Dunaferr Zrt. A lépésnek végzetes következményei is lehetnek az egyik legnagyobb magyar iparvállalatra, de kormányzati segítséggel még mindig van esély arra, hogy a cég talpra álljon, és továbbra is munkahelyet biztosítson 4500 munkavállalójának, valamint további több tízezer, a társaságcsoport beszállítóinál, alvállalkozóinál, partnereinél dolgozó embernek.

Tarthatatlanná vált a helyzet a Dunaferrnél, és az egyik nagyolvasztó hetekkel ezelőtti leállítása után a cég arra kényszerült, hogy leállítsa a másik nagyolvasztóját is, mivel a koksz beszállítását végző partner, a Donau Brennstoffkontor GmbH (DBK) váratlanul megtagadta a szállítást – közölte a Dunaferr Zrt.

A közleményben azt írják, a kokszhiány miatt bekövetkezett kényszerű leállás azt jelenti, hogy jelenleg nincs lehetőség nyersvas- és acélgyártásra a Dunaferrnél. Ahhoz, hogy a cég továbbra is működni tudjon, fenntartsa a termelést, és rövid távon újraindítsa a nagyolvasztóit, a DBK-nak legkésőbb egy héten belül meg kell indítania a szükséges mennyiségű koksz beszállítását.

A Dunaferr továbbra is megpróbál kitartani, szándékában áll a szerződéses kötelezettségeit teljesíteni, és a munkavállalókat továbbra is foglalkoztatja. Ennek rövid távon a kokszszállítás újraindulása az elengedhetetlen feltétele, de közép- és hosszabb távon az iparági krízishelyzetben a túlélés egyetlen lehetőségét az állami beavatkozás jelentheti.

A cég mostani helyzetéhez a koronavírus-járvány által okozott mélypont, az orosz–ukrán háború, az energiaválság, valamint logisztikai nehézségek vezettek, és mindezzel a Dunaferr képtelen egyedül megbirkózni. A kiutat a vállalat számára a kormányzati intézkedések lehető leggyorsabb bevezetése jelenti – olvasható a közleményben.

A Dunaferr sorsa a következő egy hétben dőlhet el.

(Borítókép: A Dunaferr épülete 2021. április 20-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok