Index Vakbarát Hírportál

A legendás étterem után Sopron híres szállodája is bezárhat az elszabadult rezsi miatt

2022. szeptember 18., vasárnap 10:40

Télre már nem lehet foglalni hozzájuk.

A soproni Hotel Lövér levélben tájékoztatta a törzsvendégeit és a hozzájuk feliratkozókat, hogy november 1-től egyelőre nem fogadnak újabb megrendeléseket. Azt írták, még nem dőlt el semmi, de kétszer is utalnak rá a néhány soros levélben, hogy talán utoljára lehet menni hozzájuk október végéig − írta meg a hvg.hu

Magyarázatul azt írták, hogy

megérkezett a megmagyarázhatatlan ár- és energiakáosz, ami bennünket is térdre kényszerít, talán végleg.

Hozzátették, lehetetlen az irreális anyagi terheket vállalni vagy továbbhárítani a vendégekre. A fejleményekről további tájékoztatást ígértek. A levelet Bartha Mária és Bartha György, a hotelt üzemeltető cég vezetői írták alá.

Több szálloda is azt tervezi, hogy bezár télen, így spórolni tudnak a fűtésen. Még a nagyobb wellness-szállodák között is vannak olyanok, ahol több szintet bezárnak a rezsiköltségek féken tartására.

A legendás étteremnek is annyi

Bezár a soproni Graben étterem, amely három évtizede áll a vendégek szolgálatában, írta meg korábban az Index. Mint írták, a család kényszerűségből hozta meg azt a döntést, hogy szeptember 5-től – 33 év után – bezárják a vendéglátóhely kapuit, szúrta ki a Nők Lapja Café. Az étterem klasszikus nemzetközi és magyar konyhát vitt, olyan ételekkel, mint a tatár bifsztek, cordon bleu, olasz tészták, rizottó, steakek, marhagulyás, hazai vadhúsok, somlói galuska és a szilvalekváros nudli.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke nem érzi úgy, hogy a kormány segíteni szeretne a nehéz helyzetbe került ágazaton. Nagyobbat tarol a rezsiköltségek elszabadulása a turizmusban és a vendéglátásban, mint amit az ágazatnak a Covid idején el kellett szenvednie – mondta el Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke az ATV Egyenes beszéd adásában.

Flesch Tamás elmondta, az áramnál tízszeres, a gáznál nyolcszoros szorzóval szembesülnek néhányan. Példaként egy 150 szobás szállodát említett, aminek a rezsiköltsége eddig havonta 12–15 millió forint volt, ez mostantól 150 milliós tétel lesz, amit sokan nem fognak tudni kigazdálkodni.

Az éttermek üzemeltetési költségei is az egekbe emelkednek, sokan fogják emiatt lehúzni a rolót, hiszen a koronavírus-járvány ideje alatt a legtöbben felélték a tartalékaikat, és az iszonyatosan megemelkedett rezsiköltségeket nem fogják tudni ráterhelni a vendégekre.

(Borítókép: A soproni Hotel Lővér. Fotó: Farkas Tamás / MTI)

Rovatok