Index Vakbarát Hírportál

Intézménybezárásokra készül az egyik budai kerület a rezsiválság miatt

2022. szeptember 18., vasárnap 17:27

A működtetési költségek minimálisra csökkentése érdekében több kerületi intézményt is bezárhatnak a Hegyvidéken jövő év januárjától – olvasható Pokorni Zoltán polgármester előterjesztésében, jelezte a Magyar Kétfarkú Kutya Párt helyi szervezete.

Az előterjesztés szerint 2023. január 1-től április 1-ig bezár

A Kulturális Szalon és a Lóvasút „a működési költségek és a kihasználtság függvényében” nyitva maradhatnak, ezek átmeneti bezárásáról tehát még nem született döntés.

Az előterjesztésből kiderül, hogy az önkormányzati intézmények idén összesen bruttó 126,1 millió forintot fizettek az áramért, de ez az összeg a becslések szerint 12,4-szeresére, 1,56 milliárd forintra emelkedik. A gázdíjnál 12,55-szoros növekedésre számítanak, a rezsi ebben az esetben 56 millióról 703 millióra emelkedik.

„A Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete csütörtökön ülésezik, és a napirenden az említett témában is szerepel előterjesztés. Ebben a szükséges takarékosság mellett több javaslat is szerepel. Ezek között van például, hogy bölcsődét, óvodát, egészségügyi intézményt az önkormányzat nem zárat be. A javaslat szerint az önkormányzat az étkezési díjak emelését is átvállalja a családoktól az év végéig. A helyzetre tekintettel elhalasztani tervezzük az önkormányzati lakások bérleti díjának megemelését” – írta a XII. kerület sajtóosztálya a 444 kérdéseire.

(Borítókép: a Barabás Villa épülete. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok