Index Vakbarát Hírportál

Tovább dúl a háború a bankszövetség és Nagy Márton között

2022. szeptember 19., hétfő 17:11

A Magyar Bankszövetség a magyar gazdaság növekedése érdekében a piactorzító megoldás helyett a kamatstop fokozatos kivezetésének elindítását tartja az egyedül megfelelő szakmai megoldásnak.

Az európai és a magyar gazdaságnak minden korábbinál több gazdaságfejlesztési és likviditást biztosító kölcsönre van szüksége a háborús recessziós hatás leküzdésére – kezdi a Magyar Bankszövetség a sajtóközleményben, amelyben kiemeli: tudják, hogy a lakossági jelzáloghitelekre meghirdetett kamatstop háztartások ezreinek ad stabilitást olyan időkben, amikor rengeteg tényező vált kiszámíthatatlanná körülöttünk. Ellenben felhívják arra a figyelmet, hogy több tízezer olyan hitelfelvevő részesül a bankok kárára a kamatstopból, akik nem szorulnak rá erre a védelemre.

Számításaik szerint a kamatstop meghosszabbítása megközelíti az egy teljes évi bankadó összegét – körülbelül hetvenmilliárd forintos veszteséget jelent a szektornak.

„Az extraadóval együtt a bankok éves többletterhe már meghaladja az ötszázmilliárd forintot – ami nagyságrendileg azonos a bankszektor tavalyi teljes évi eredményével. Mindezt olyan gazdasági nehézségek közepette viseli a szektor, amelyek a pénzintézeteket is sújtják. Az erősen szabályozott bankszektor előtt álló további feladat a háborús helyzettel összefüggő recesszió kockázatai miatt szükséges céltartalékok biztosítása is. A felsorolt extraterhek viselése mintegy négyezer milliárd forintnyi hitellehetőség kihelyezését hiúsítja meg, ami nagyságrendileg egy százalék GDP-bővülés elvesztését vonja maga után” – derült ki a Magyar Bankszövetség sajtóközleményéből. 

A szövetség felhívja arra a figyelmet, hogy az elmúlt években a kormány, az MNB és a bankszektor folyamatosan felhívta az érintett ügyfelek figyelmét a fix kamatozású kölcsönök biztonságára, továbbá a bankszektornak elemi érdeke a hitelezés fenntartása és az ügyfelek fizetőképességének megőrzése. Ugyanakkor betéteseikkel és tulajdonosaikkal szemben kötelezettségük a prudens működés és a gazdasági fejlődés támogatása. Ezért a magyar gazdaság növekedése érdekében a szövetség

A PIACTORZÍTÓ MEGOLDÁS HELYETT A KAMATSTOP FOKOZATOS KIVEZETÉSÉT TARTJA MEGOLDÁSNAK.

A Magyar Bankszövetség mostani sajtóközleménye a kormány szombati bejelentésére vonatkozik: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette, hogy többek között a december 31-én kifutó kamatstopot is meghosszabbítja fél évvel.

Már régóta háborúznak Nagy Mártonnal

A bankszövetség félrevezető kommunikációt folytat az agrárhitel-moratóriummal kapcsolatban – szögezte le korábban a gazdaságfejlesztési miniszter. A Magyar Bankszövetség az Index szerkesztőségének is elküldött közleményben reagált a Magyar Közlönyben megjelent rendeletre, amelynek értelmében törlesztési moratóriumot kaphatnak a gazdák az aszálykárok miatt. Nem biztos, hogy minden esetben érdemes élni a hiteltörlesztés felfüggesztésével – közölte akkor a magyarországi bankok érdekképviseleti szerve.

A Nagy Márton által jegyzett közleményben erre válaszul azt írta: a szélsőséges időjárás okozta mezőgazdasági károk miatt a kormány rendkívüli kármentesítő intézkedéseket vezetett be, köztük a hiteltörlesztési moratóriumot az arra rászoruló mezőgazdasági vállalkozások számára. A hitelmoratórium lehetővé teszi, hogy a bajba jutott mezőgazdasági szereplők 2023 év végéig felfüggesszék hiteleik törlesztését, ezáltal csökkentve a szélsőséges időjárási körülmények miatt hirtelen rájuk nehezedő terheket. A moratóriumot a kormány az arra rászoruló agrárvállalkozások számára tette elérhetővé, így e szereplőknek a saját helyzetük mérlegelését követően lehetőségük van eldönteni, hogy kívánnak-e élni a moratórium adta lehetőséggel, vagy sem – fűzte hozzá a tárcavezető, aki úgy fogalmazott:

Elvárható, hogy a Magyar Bankszövetség a hitelmoratóriummal kapcsolatos félrevezető, negatív következményeket sugalló kommunikáció helyett segítse a hiteladósokra nehezedő problémák kezelését, és biztosítsa partnerségéről a bajba jutott agrárügyfeleket.

Amennyiben a bankok időben eleget tettek volna a szektort érintő problémák banki kezelésének, nem lett volna szükség a hitelmoratórium intézményének felállítására sem a múltban, sem most – olvasható a gazdaságfejlesztési miniszter közleményében.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok