Index Vakbarát Hírportál

A Porsche lehet Németország egyik legnagyobb tőzsdei bevezetése

2022. szeptember 19., hétfő 12:23

A Volkswagen 70-75 milliárd eurós értékelést céloz meg a luxusautókat gyártó Porsche AG-ért. Ez Németország történetének második legnagyobb tőzsdei bevezetését jelentené.

A tervezett tőzsdei bevezetés keretében a Volkswagen 70-75 milliárd eurós értékelést céloz meg a Porsche AG-ért. A luxussportautókat gyártó részleg felügyelőbizottságának vasárnapi ülésének az ársáv állt a középpontjában, és várhatóan szeptember 19-én jelentik be a Porsche szeptember végére vagy október elejére tervezett tőzsdei bevezetésének ársávját. 

A Napi.hu azt írja, az értékelés a tőzsdei bevezetés részeként eladásra kerülő Porsche elsőbbségi részvények darabonkénti 76,50 és 82,50 euró közötti ársávját jelenti, ami 8,7-8,9 milliárd euró (3300-3800 milliárd forint) bevételt hozhat. Ez a Refenitiv adatai szerint Németország történetének második legnagyobb tőzsdei bevezetését jelentené, Európában pedig az értékelés felső határán a harmadik legnagyobbat. 

Közel egymilliárd részvényt osztanak fel

Az előrejelzések szerint szeptember 19-én teszik közé az erről szóló tőzsdei tájékoztatót, majd az intézményi és magánbefektetők jegyezhetik a Porsche részvényeit. A bevezetéskor 911 millió Porsche AG-részvényt osztanak majd fel, de csak az elsőbbségi részvények (455,5 millió) kerülnek a tőzsdére.

(Borítókép: Yves Herman / Reuters)

Rovatok