Index Vakbarát Hírportál

Lényeges változásról tájékoztatott a fővárosi távhőszolgáltató

2022. szeptember 19., hétfő 07:07

Megváltozott a BKM Nonprofit Zrt. távhőszámlák beszedéséhez kapcsolódó bankszámlaszáma – közölte a távfűtéssel rendelkező budapesti ügyfelekkel a Főtávot is magában foglaló Budapesti Közművek, szúrta ki a napi.hu.

A cég azt kéri a lakosoktól, hogy a jövőben a távhőszámlák kiegyenlítésére kezdeményezett átutalásokat az új bankszámlaszámra teljesítsék, amit ide kattintva lehet megtekinteni. A távhőszámlát csoportos beszedési megbízással fizető ügyfeleinknek a változással kapcsolatban nincs teendőjük – olvasható a közleményben.

A társaság arra is felhívta a figyelmet, hogy a régi, az OTP Banknál vezetett bankszámlaszámmal ellátott készpénzátutalási megbízásokat (sárga csekkes befizetés), valamint az egyedi utalásokat 2022. november 30-ig tudja elfogadni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a távhő szolgáltatásának árára nem vonatkozik a rezsicsökkentett ár. Bali Gábor energetikai szakértő az Indexnek azt mondta, a távhőszolgáltatónak kétféle árbevétele van:

  1. a fogyasztóktól szedi be – ezen belül lakossági és nem lakossági bevétel;
  2. távhő-ártámogatás (távhőkassza).

A fogyasztóktól származó árbevétel nem fedezi a távhőszolgáltatók teljes költségét, és ahhoz, hogy a rezsicsökkentés a lakossági távhőfogyasztók számára fennmaradhasson, muszáj támogatásban részesülnie a távhőszolgáltatónak – főleg, ha földgázalapon történik a szolgáltatás.

Ezért már korábban létrehoztak egy távhőkasszát, amiből megtörténik a támogatás az állam részéről.

Minimálisan is tízszeres lesz a távhőkassza

fogalmazott lapunknak Bali Gábor, aki kiemelte: ha a távhőt alapvetően földgázalapon állítják elő, akkor a költségek nagyobb részét a földgázvásárlás teszi ki.

Rovatok