Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter kormányzati támogatásban reménykedik

2022. szeptember 22., csütörtök 20:21

Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter kormányzati támogatást tart szükségesnek, mivel az energiahordozók drágulása következtében megemelkedtek a város kiadásai.

Márki-Zay Péter (MMM – Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester Hódmezővásárhely város közgyűlésének csütörtöki ülésén elmondta, hogy az áram- és a földgázár emelkedése mintegy 2,3 milliárd forint többletkiadást jelent a városnak, amit kormányzati támogatás nélkül az önkormányzat nem tud kifizetni.

A polgármester azt is közzétette, hogy a 2,3 milliárd forintból takarékossági intézkedésekkel 100 millió forintot tudnának saját maguk előteremteni. Az erre vonatkozó kérdésre válaszolva példaként említette, hogy a Kovács-Küry Időskorúak Otthonában 77 százalékos megtakarítást értek el energetikai beruházás segítségével. Hozzátette, hogy 118 szociális lakás esetében a felére csökkennek a lakók költségei.

Fontosnak tartotta azt is megjegyezni, hogy a magasabb energiaárak miatt az áfabefizetésekből az állam 150 milliárd forintos pluszbevételre tesz szert.

Horváth Zoltán (Fidesz-KDNP – Szeretem Vásárhelyt Egyesület) kijelentette, hogy az energiaárak növekedése egész Európát sújtó súlyos probléma. Azzal folytatta, hogy már a háború előtt is emelkedtek az energiaárak, majd az EU által életbe léptetett szankciók következtében még tovább nőttek az árak. Azzal zárta szavait, hogy Magyarország ez ellen úgy lép fel, hogy itt a lakosság számára rezsicsökkentés van az átlagfogyasztásig.

Cseri Tamás (Fidesz-KDNP – Szeretem Vásárhelyt Egyesület) szerint nagyon fontos, hogy bár Márki-Zay Péter szerint az állam jól jár a 150 milliárd forintnyi plusz áfabevétellel, a rezsicsökkentés finanszírozása nagyjából 1000 milliárd forintba kerül. Mondandójához azt is hozzátette, hogy Hódmezővásárhely lakóinak 80-85 százaléka belefér a rezsicsökkentett energiamennyiségbe.

Napirend előtti felszólalásában Horváth Zoltán rákérdezett, hogy az önkormányzat hány embert tervez elbocsátani, és milyen intézményeket zár be. A polgármester erre azt válaszolta, hogy a strandot nem tervezik bezárni, de egyes medencék leengedése, azok működésének leállítása valóban szóba került. Márki-Zay Péter szerint minden városi cégvezetőnek meg kell vizsgálnia, hogyan tudnak energiafelhasználást és költségeket csökkenteni.

Rovatok