Index Vakbarát Hírportál

Az energiaválság miatt a szlovén kormány megduplázza a támogatásokat

2022. szeptember 22., csütörtök 18:01

Az energiaválság miatt a szlovén kormány megduplázza a vállalkozásoknak nyújtott támogatásokat, hogy azok ellensúlyozni tudják a megugró rezsiköltségeket – tette közzé csütörtökön Dejan Zidan, a gazdasági minisztérium államtitkára.

A szlovén gazdasági minisztérium államtitkára, Dejan Zidan azt nyilatkozta, hogy a vállalkozások megugró rezsiköltségei miatt 40 millió euróról 86 millió euróra emelik a számukra adandó támogatások összegét. Ebből a vállalatok a korábban meghatározott 30 százaléka helyett már az energiaköltségeik 50 százalékát is fedezhetik – írta meg az MTI.

Az államtitkár elmondása szerint a szlovén kormány arról is döntött, hogy a támogatási programba a mezőgazdasági és a halászati ágazatot, valamint azokat az intézményeket és egyesületeket is bevonják, melyek gazdasági tevékenységet folytatnak. Azt is fontosnak tartotta leszögezni, hogy a teljes pénzügyi szektort kizárták a kedvezményezettek köréből.

Az is kiderült, hogy a szlovén kormány 6 millió euróval feltőkésíti a Szlovén Vállalkozási Alapot is, hogy az szükség esetén kölcsönöket tudjon biztosítani a likviditási nehézségekkel küzdő szlovén vállalatoknak.

A szlovén parlament 2022 augusztusának végén fogadta el azt a jogszabályt, amely gyorssegélyt biztosít a magas gáz- és áramár által sújtott vállalkozásoknak. Ezzel együtt augusztus végén egy másik jogszabályt is elfogadtak, mely a veszélyeztetett csoportoknak nyújt támogatást 41 millió euró értékben. Az előbbi jogszabály módosítására adott be most javaslatot a ljubljanai kormány.

Rovatok