Index Vakbarát Hírportál

Energiaválság: közölték a magyar földgáztárolók helyzetét

2022. szeptember 22., csütörtök 14:49

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptember 19-i adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége átlépte az összkapacitás hetven százalékát. A fogyasztásarányos töltöttségben Magyarország európai összehasonlításban a harmadik legjobb helyen áll.

Szeptember 19-én a hazai földgáztárolók töltöttsége 70,11 százalékos volt, a betárolt mennyiség 4,44 milliárd köbmétert tett ki. A betárolt 4,44 milliárd köbméternyi földgáz az éves lakossági fogyasztást már meghaladja.

A fogyasztásarányos töltöttséget tekintve Magyarország 40,55 százalékkal Ausztria és Szlovákia után a harmadik legjobb helyen áll európai összehasonlításban.

Az Európai Unió gáztárolási rendeletében meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kell kötelezően betárolnia, ez pedig fizikailag 3,65 milliárd köbmétert jelent. Ehhez képest Magyarország szeptember 19-ig már az elmúlt ötéves hazai átlagfogyasztás 42,57 százalékát helyezte el a föld alatti tárolókban.

A szeptember 19-i adatok szerint a magyar földgáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége 75 százalékkal meghaladja az európai földgáztárolók átlagát, amely 23,19 százalék. Magyarország földgázellátása továbbra is zavartalan, a tárolók feltöltése a megszokott rendben folytatódik – olvasható a MEKH sajtóközleményében.

(Borítókép:  Rosta Tibor / MTI)

Rovatok