Index Vakbarát Hírportál

Magyar Levente: Folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program

2022. szeptember 22., csütörtök 16:27

Az Európát és a világot sújtó gazdasági válság, valamint az ukrajnai háború hatásait mindenki érzi, ennek ellenére a magyar kormány eltökélt szándéka, hogy folytatja a vajdasági gazdaságfejlesztési programot, mert van mire építeni, noha egyelőre nem tudnak olyan mértékben és ütemben érkezni a támogatások, mint korábban – hangsúlyozta csütörtökön Szabadkán Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Magyar Levente két vajdasági városban, Újvidéken és Szabadkán átadott egy-egy szállodát. Ezek megépítését a vajdasági gazdaságfejlesztési program keretében a magyar kormány támogatta. Magyar Levente elmondta, hogy a gazdasági válság mindenkit megvisel. Az állami költségvetés sem képez kivételt ez alól, de a támogatásokat nem állítják le.

Erőnkhöz mérten folyósítjuk a támogatásokat, a program nem torpan meg, amíg erőnkből telik, folytatjuk a megkezdett munkát, mert van mire építeni

– fejtette ki az államtitkár.

A két szálloda átadásával kapcsolatban az államtitkár hangsúlyozta, hogy az idegenforgalom területén az utóbbi időszakban nem voltak jellemzők a nagy összeget felemésztő beruházások, most viszont nagy lépést tettek afelé, hogy „a turisztikai piacon is domináns szerepelt vállaljanak a magyar gazdasági szereplők”.

Az államtitkár sikeresnek értékelte a vajdasági gazdaságfejlesztési programot, szerinte most már több tízezer család van, amelyet pozitívan érintett ez a beruházássorozat, és lehetségesnek tartja, hogy ha ez a program nem létezne, sokan nem a szülőföldjükön keresték volna a boldogulást.

Fontosnak érezte kiemelni azt is, hogy a programot a kiváló szerb–magyar kapcsolatok tették lehetővé, ugyanakkor maga a program sikere is hatással van a két ország viszonyára, mert növeli a bizalmat a két fél között.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program első, 2016–2018-as szakaszára Budapest kezdetben ötvenmilliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget. A programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, valamint a folyamat visszafordítása volt. A gazdaságfejlesztési program második szakasza 2019-ben indult.

Rovatok