Index Vakbarát Hírportál

A jegybank a jövő heti kamatemelés után megvizsgálja, hogy változtasson-e

2022. szeptember 22., csütörtök 17:00

A Magyar Nemzeti Bank fontolóra veheti a több mint egyéves kamatemelési ciklus lezárását a Monetáris Tanács jövő keddi ülése után, amikor ismét emelik az alapkamatot – jelentette ki a Reuters szerint csütörtökön Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

2021-ben a közép-európai jegybanki kamatdöntő üléseken emelték a legnagyobb mértékben a jegybanki alapkamatokat, és az infláció gyorsulásával a monetáris szigorítás 2022-ben is folytatódott. Néhány ország központi bankja azonban már lassít, vagy le is áll a szigorítási ciklussal – írta meg a Reuters.

Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Bank 2022 augusztusában 100 bázisponttal, 11,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Ezt követően azonban az MNB alelnöke, Virág Barnabás kilátásba helyezte, hogy a jegybank akár majd le is állíthatja kamatemelési ciklusát. Magyarországon az alapkamat 2021 júniusa óta több mint 1100 bázisponttal emelkedett – tette közzé az MTI.

Az MNB alelnöke egy gazdasági konferencia szünetében elmondta, hogy a kamatemelési ciklus lezárásának kulcsfontosságú tényezői a pozitív előretekintő reálkamatok, az inflációs kockázatok kiegyenlítődése, az Európai Unióval folytatott finanszírozási tárgyalások és a monetáris transzmisszió erősödése a likviditási feltételek szigorításával.

Virág Barnabás szerint a Monetáris Tanács jövő kedden 50, 75 vagy 100 bázisponttal emeli az alapkamatot. Elmondása szerint a döntés után nagy a lehetőségek tárháza, így például a kamatemelés leállítása vagy a kamatemelési ciklus fokozatos, kis lépésekben történő leépítése is az alternatívák között szerepel.

Rovatok