Index Vakbarát Hírportál

A pékszövetség elnöke sem meri megmondani, mennyibe fog kerülni a kenyér egy hónap múlva

2022. szeptember 23., péntek 18:00

Évek óta túl olcsó volt a költségekhez képest a kenyér Magyarországon, az energia- és alapanyag-drágulások miatt azonban jóval többe fog kerülni Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint, aki erről egy rádióműsorban beszélt.

Ugyan a kenyér és sütőipari termékek árai jóval elmaradtak a környező országokéhoz képest Magyarországon, az alapanyagok, az energia ára, valamint a bér és a logisztika költsége is jelentősen emelkedett – nyilatkozta az InfoRádiónak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

A tisztviselő elmondta, hogy a liszt ára közel háromszorosára, a gázé hét-nyolcszorosára, míg az áram ára tíz-tizenkétszeresére nőtt, ami a sütőipari vállalkozások számára nagymértékű önköltség-növekedést okozott, ezt pedig tovább kell hárítaniuk a vásárlókra.

Septe József megjegyezte, hogy a pékszövetség felmérése szerint a magyar kenyér még így is 73 százalékos áron áll a környező országokhoz viszonyítva. Hozzátette: a multinacionális láncok sokáig jelentősen lenyomták a sütőipari termékek árát, emiatt épphogy csak létezni tudott a hazai sütőipar.

A Magyar Pékszövetség elnöke arról is beszélt, hogy további alapanyagár-emelkedések jönnek. Ráadásul a vállalkozások kiestek a kedvezményes, 480 forintos tankolásból is, így tovább fog nőni a sütőipari vállalkozások önköltsége, amit az érintettek kénytelen lesznek beépíteni az áraikba.

Septe József az interjúban nem akart becslésekbe bocsátkozni arra vonatkozóan, mennyibe fog kerülni Magyarországon egy hónap múlva egy kiló fehér búzakenyér, ezt ugyanis szerinte csak az alapanyag- és energiaköltségek ismeretében lehetne kiszámolni korrekt módon. A műsorban az is elhangzott, hogy az Eurostat friss adatai szerint Magyarországon drágult a leginkább a kenyér az egész Európai Unióban a maga 66 százalékával.

Azzal kapcsolatban, hogy sok helyen nem arra panaszkodnak, hogy nem lehet fél- vagy negyedkilós kenyeret kapni, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta: nem a sütőipari vállalkozások hozzák az erre vonatkozó szabályokat. Változtatásra azonban szükség lehet Septe József szerint, ugyanis nem mindenki fogja tudni már kifizetni az egykilós kenyeret. 

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok