Index Vakbarát Hírportál

A Volkswagen hátat fordít Németországnak?

2022. szeptember 23., péntek 10:47

Európa legnagyobb autógyártója csütörtökön közölte, hogy a termelés áthelyezése az egyik lehetőség, ha a gázhiány az idei télnél tovább tart.

A Volkswagen a földgázhiány fennállása esetén a gyártást Németországból és Kelet-Európából helyezheti át, ami a legújabb jele annak, hogy az Ukrajna orosz megszállása miatti energiaválság azzal fenyeget, hogy felborítja Európa ipari környezetét. Az autógyártónak jelentős gyárai vannak Németországban, Csehországban és Szlovákiában, amelyek az orosz gáztól leginkább függő európai országok közé tartoznak. 

Középtávú alternatívaként a nagyobb lokalizációra, a gyártási kapacitás áthelyezésére vagy műszaki alternatívákra összpontosítunk, hasonlóan ahhoz, ami már bevett gyakorlat a félvezetőhiánnyal és más, közelmúltbeli ellátásilánc-zavarokkal kapcsolatos kihívásokkal összefüggésben

– mondta Geng Wu, a Volkswagen beszerzési vezetője egy nyilatkozatban. 

A német gáztárolók szintje a tervezettnél előbb elérte a 90 százalékot, ami enyhítette az akut hiánytól való félelmeket ezen a télen, de Berlinnek jövő nyáron Moszkva hozzájárulása nélkül komoly kihívást jelent a kimerült tartalékok feltöltése – írja a Bloomberg.

A Volkswagen felkészült a téli gázhiányra

A német műanyaggyártó Covestro nem számít gázhiányra ezen a télen, ugyanakkor Markus Steilemann vezérigazgató szerint a régió magas energiaköltségei miatt a vállalat nem fog növekedési beruházásokat eszközölni Európában. „A növekedési piacok elsősorban Ázsiában vannak, ahol az árak lényegesen alacsonyabbak” – mondta csütörtökön egy berlini klímakonferencián a cégvezető.

Délnyugat-Európa vagy Észak-Európa tengerparti zónáinak jobb a hozzáférése a tengeri cseppfolyósítottföldgáz-szállítmányokhoz, ezért lehetnek a termelés esetleges áthelyezésének haszonélvezői 

– mutatott rá a Volkswagen szóvivője. A Volkswagen-csoportnak már vannak autógyárai Portugáliában, Spanyolországban és Belgiumban, amelyekben LNG-terminálok találhatók.

A Volkswagen felkészült a téli gázhiányra, de a cég aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a magas gázárak milyen hatással lehetnek a beszállítókra. 

„A politikusoknak is meg kell fékezniük a gáz- és áramárak jelenleg kontrollálatlan robbanását. Ellenkező esetben főleg a kis és közepes energiaigényű vállalatoknak komoly problémáik lesznek az ellátási láncban, és kénytelenek lesznek csökkenteni vagy leállítani a termelésüket” – mondta Thomas Steg, a vállalat külkapcsolatokért felelős vezetője.

(Borítókép: Jens Schlueter / Getty Images)

Rovatok