Index Vakbarát Hírportál

Megszűnik a korábbi fizetőeszköz Nagy-Britanniában

2022. szeptember 23., péntek 14:53

Nagy-Britanniában már csak egy hetük maradt a fogyasztóknak arra, hogy elköltsék az összes, utolsó 11 milliárd font forgalomban maradt papírbankjegyet, mielőtt megszűnik törvényes fizetőeszközzé válni.

Szeptember harmincadikán megszűnik az eddig használt fizetőeszköz Nagy-Britanniában: csaknem 6 milliárd fontnyi régi 50 fontos bankjegyet és több mint 5 milliárd fontnyi 20 fontos bankjegyet nem fognak többé elfogadni a brit vállalkozások – közölte pénteken a Bank of England. Ez több mint 360 millió bankjegy összesen. 

A régi fizetőeszköz helyett új, polimeres papírpénzt vezetnek be: a britek ezekre tudják lecserélni a régit. A cserét személyesen kell elintézniük a BOE londoni központjában vagy egyes postahivatalokban, esetleg postai úton. Emellett számos kereskedelmi bank is lehetővé teszi a fogyasztóknak, hogy befizethessék a pénzt a számlájukra. 

A BOE készpénzváltó pultjainál csütörtök reggel már az utcán kígyózott a sor. A 20 és 50 fontos papírpénzek megszüntetésével az Egyesült Királyság befejezi az új polimer bankjegyekre való átállást. A II. Erzsébet királynő arcképét viselő valuta valamennyi polimer változata továbbra is a megszokott módon használható – közölte a BOE.

Rovatok