Index Vakbarát Hírportál

Feldman Zsolt: Brüsszel javaslatai az európai mezőgazdasági termelés csökkentését eredményezik

2022. szeptember 26., hétfő 20:31

A jelenlegi élelmezésbiztonsági és inflációs helyzetben nem lehet cél sem a termelési költségek további növelése, sem pedig a termelés csökkentése – jegyezte meg az államtitkár.

A közepes méretű állattartó telepek működtetéséhez előírni tervezett új szabályok az állattenyésztési ágazat, a növényvédőszer-felhasználás fűnyíróelvszerű felére csökkentése pedig a növénytermesztési ágazat számára jelent nehézséget – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a mezőgazdasági miniszterek brüsszeli ülését követően.

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 26-i ülésén két olyan bizottsági javaslatot is megvitattak az uniós agrárminiszterek, amelyek hátrányosan érintik mind az állattenyésztést, mind a növénytermesztési ágazatot Európában.

Az államtitkár szerint nem kérdés a környezeti szempontból fenntarthatóbb mezőgazdasági termelés fontossága, ugyanakkor „olyan ideológiai alapú és szakmaiatlan brüsszeli javaslatok születnek az agráriumra nézve, amelyek veszélyeztetik az uniós élelmiszer-ellátás alapjait”.

Szerény környezeti eredmények, súlyos gazdasági következmények

Az állattartás esetében a nagyüzemekre meghatározott környezeti kibocsátási szabályok kiterjesztését javasolják a főleg családi gazdaságok keretei között működő, 150 számos állategység feletti állatlétszámmal dolgozó, közepes méretű állattartó gazdaságra, beleértve a szarvasmarha-ágazatot is.

Az intézkedés így már több mint 1900 sertés- és baromfi-, valamint 880 szarvasmarhatelepet érintene Magyarországon. A jelenlegi szabályozás ezzel szemben mindösszesen 600 sertés- és baromfitelepet érint, a szarvasmarha-ágazatra pedig nem is vonatkozik.

A tervezett szabályozás várható környezeti eredményei jóval kisebbek annál, mint amekkora hátrányt okoznak annak gazdasági következményei és az adminisztratív terhek emelkedése az állattartók és az állatitermék-előállítás számára.

Nem felejthetjük el, hogy éppen ez az ágazat van a legnagyobb bajban a megemelkedett takarmány- és energiaárak miatt

– emelte ki a magyar delegációt vezető Feldman Zsolt. Az államtitkár elmondta: a húsfogyasztás visszaszorítására és ellehetetlenítésére irányuló nyugat-európai trendek nem adhatnak alapot az európai állattartók elleni ideológiai hadjáratra.

A növényvédő szerek radikális csökkentése

A növényvédőszer-felhasználás fűnyíróelvszerű, 50 százalékos csökkentésére irányuló bizottsági javaslat Feldman szerint nincs tekintettel a mezőgazdasági termelés szakmai szempontjaira, az európai élelmiszer-termelési potenciál megőrzésére, illetve a tagállamok eltérő kiindulási pontjait és eddig elért csökkentési eredményeit sem veszi figyelembe.

Alapvető mezőgazdasági kultúrák termesztését lehetetlenítené el, ami termeléscsökkenéshez és ezáltal a harmadik országokban jóval környezetszennyezőbben előállított import növekedéséhez vezet. Mindezt anélkül teszi a Bizottság, hogy alaposan megvizsgálta volna a javaslat gazdasági és élelmezésbiztonsági következményeit 

– hangsúlyozta Feldman Zsolt.  

Rovatok