Index Vakbarát Hírportál

Elhalaszthatják a megállapodást az orosz olaj ársapkájának bevezetéséről

2022. szeptember 26., hétfő 20:59

Elhalaszthatja az Európai Unió a megállapodást az orosz olaj árának korlátozásáról. A Bloomberg szerint Magyarország és Ciprus is ellenzi a bevezetést, ám az EU-n belüli szankciókhoz a tagállamok egyhangú döntése szükséges.

Az Európai Unió országai jelenleg is küzdenek azért, hogy megegyezésre jussanak az orosz olaj árplafonjának bevezetéséről, de valószínűleg elhalasztják a megállapodást a kérdésben, amíg meg nem születik egy szélesebb körű szankciócsomag.

A Bloomberg azt írja, a folyamatban lévő tárgyalásokat ismerők szerint Ciprus és Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek ellenezték az ársapkajavaslatot. Az EU-n belüli szankciókhoz pedig egyhangúság szükséges, amely minden nemzetnek vétójogot biztosít.

Az Európai Bizottság hétvégén találkozott a tagállamokkal, hogy megpróbáljanak kompromisszumot találni a korlátozó intézkedéscsomaggal kapcsolatban. Ennek alapján az országok szorgalmazhatják az előzetes megállapodás megkötését az EU vezetőinek október 6-án, Prágában tartandó informális találkozója előtt.

Mint írták, az EU keményebb szankciók bevezetésére törekszik, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten bejelentette az orosz csapatok „részleges mozgósítását”, és megkezdte az ENSZ által elítélt „népszavazást” az annektálásról Ukrajna megszállt területein.

(Borítókép: Natalia KOLESNIKOVA / AFP)

Rovatok