Index Vakbarát Hírportál

Vészhelyzet van az Északi Áramlat 2 egyik vonalán

2022. szeptember 26., hétfő 17:38

Csökkent a nyomás az Északi Áramlat 2 tengeri gázvezeték egyik szálában – közölte hétfőn a projekt üzemeltetője, a Nord Stream 2 AG.

„Vészhelyzet van az Északi Áramlat 2 gázvezeték A vonalán. A Nord Stream 2 szárazföldi helyszíni diszpécsere ma éjjel az A vezetékben hirtelen nyomáscsökkenést észlelt. Németország, Dánia, Svédország, Finnország és Oroszország parti hatóságait azonnal riasztották. A vizsgálat folyamatban van” – közölte a vállalat az Interfax orosz hírügynökség szerint.

A dán tengerészeti hatóság gázszivárgást jelentett Bornholm szigeténél. A feltételezett vészhelyzeti helyszín az ország felségvizein kívül, Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található. A pont elhelyezkedése egybeesik az Északi Áramlat 2 gázvezeték útvonalával.

A dán hatóság azt tanácsolta a hajóknak, hogy öt mérföldre kerüljék el a helyszínt.

Az Északi Áramlat 2 dupla tengeri gázvezeték évi 55 milliárd köbméter kapacitással az oroszországi Leningrád megyei Kingiszepp járásában lévő Szlavjanszkaja kompresszorállomástól Németország balti-tengeri partvidékéig vezet.

A csővezeték mindkét szálát feltöltötték gázzal, az állapota üzemkész, azonban a német hatóságok a vezeték tanúsítási folyamatát leállították, az Egyesült Államok pedig szankciós listára tette az Nord Stream 2 AG projektcéget. A vállalat emiatt kénytelen volt elbocsátani az alkalmazottjait.

(Borítókép: Az Északi Áramlat 2 tengeri gázvezetékei Németországban 2021. január 14-én. Fotó: Jens Battner / picture alliance via Getty Images)

Rovatok