Index Vakbarát Hírportál

Szociális otthonokba menekülnek a magyarok a megélhetési gondok elől

2022. szeptember 27., kedd 08:30

Egyre többen jelentkeznek a szociális ellátórendszer különböző intézményeiben, mert máshogyan nem tudják megoldani a lakhatási gondjaikat, viszont már van, ahol nem tudnak új lakókat fogadni.

A család- és anyaotthonok jó része már hónapok óta telt házzal üzemel. Egy kaposvári anyaotthon vezetője elmondta az ATV-nek, hogy már nem tudnak újabb lakókat fogadni.

A kaposvári Borostyánvirág Anyaotthon vezetője, Bíró Dániel azt mondta, hogy egyre nehezebben tudják ellátni a feladataikat, ahogy egyre csak emelkedik a rezsiköltségük, valamint az üzemanyag és az élelmiszer ára. Mindeközben egyre többen a megélhetési körülményeik romlása elől szeretnének hozzájuk menekülni.

Az intézményvezető beszámolója szerint nem csak férőhelyeik száma véges.

Minden családnak van időigényes gondozási tervem, amit ha közösen végre tudunk hajtani, csak akkor lesz sikeres

– mondta Bíró Dániel. 

A rezsi kifizetése elől menekülnek

Semmivel sem jobb a helyzet a nagykanizsai Családok Átmeneti Otthonában sem. Hársfalvi Gombos Viktória intézményvezető szerint folyamatosan érkeznek a jelentkezések, de telt házzal dolgoznak, úgyhogy nem is nagyon tudnak mit válaszolni a hozzájuk jelentkezőknek, hogy mikor tudják őket felvenni.

Az egyik debreceni átmeneti otthonban is tele vannak a szállások, ahová szintén nem tudnak egyelőre több rászorulót befogadni.

Mint az a beszámolókból kiderült, a szociális intézményekbe jelentkező családok leginkább az élelmiszerek árának emelkedésére panaszkodnak. Az otthonok átmenetileg megoldják a rezsigondjaikat, az intézményeknek azonban szintén jelentős terhet jelent a fenntartási költségek kifizetése. Ráadásul a hideg közeledtével egyre többen mennének be az otthonokba, viszont már alig akad szabad hely.

Rovatok