Index Vakbarát Hírportál

Megvalósul a Spacecom–4iG-akvizíció

2022. szeptember 29., csütörtök 14:45

A 4iG megállapodott a Spacecom első lépésben kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlására vonatkozó feltételekről – derült ki a vállalat sajtóközleményéből.

Ennek értelmében az infokommunikációs cégcsoport az izraeli kommunikációs minisztérium jóváhagyásának megfelelően nyilvános, valamint zártkörű részvénykibocsátás keretében

a Spacecom részvényeinek húsz százalékát vásárolhatja meg.

A budapesti és a tel-avivi értéktőzsdén bejelentett ügylettel a 4iG a tranzakció zárását követő három év során további 31 százalékkal növelheti részesedését a Spacecomban, ha az izraeli kommunikációs minisztérium, valamint a vállalat részvényesei hozzájárulnak az további tulajdonszerzéshez.

„Büszkék vagyunk arra, hogy 18 hónap előkészítő munka után az izraeli kormány hozzájárult a kritikus infrastruktúrát tulajdonló és üzemeltető Spacecom kisebbségi tulajdonszerzéséhez. A megállapodással a 4iG lehet az első magyar vállalat, amely a földi adatátviteltől a műholdas kommunikációig teljes körű, egymásra épülő szolgáltatásokkal rendelkezik a távközlés, illetve a digitális kommunikáció területén” – hangsúlyozta a bejelentés kapcsán Jászai Gellért, a 4iG-csoport elnöke, aki a közlemény szerint hozzátette, hogy

a Spacecom a globális műhold-kommunikációs piac egyik jelentős szereplője, aminek köszönhetően a megállapodás új lehetőségeket nyithat mindkét vállalat számára az űriparban. A Spacecom jelentős szaktudása és technológiai tapasztalatai nagymértékben támogatják majd az első magyar kereskedelmi műhold pályára állítását, amire az együttműködés kapcsán létrejövő technológiai és tudástranszfereknek köszönhetően négy-öt éven belül sor kerülhet.

2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait

A tel-avivi tőzsdén jegyzett Spacecom világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek. A globális lefedettséggel rendelkező szolgáltató Magyarországon és a régióban AMOS 3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait a magyar geostacionárius pályát használva.

Ezt követően Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen.

Ennek a lehetőségnek kiaknázására jött létre a 4iG-csoporton belül a CarpathiaSat Zrt., amely a tervek szerint rögzített Föld körüli pályára állítja, illetve üzemelteti majd Magyarország első hírközlési és telekommunikációs kereskedelmi műholdját. Emellett a CarpathiaSat rendelkezik majd a magyar geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is. A 4iG Nyrt. Spacecomban történő tulajdonszerzése jelentős technológiai és üzleti támogatást biztosít majd az AMOS 3-at váltó, magyar kereskedelmi műhold fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez is – derült ki a 4iG sajtóközleményéből.

Rovatok