Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Nem fog megoldást hozni az EU energiaügyi csomagja, de talán nem is árt

2022. szeptember 30., péntek 17:30

Az Európai Unió energiaügyi minisztereinek tanácskozásán meghozott döntéseket, illetve az azokról alkotott magyar álláspontot ismertette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

Nem fogja támogatni a kormány a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciós javaslatokat, így az európai uniós gázársapka bevezetését sem. Ez azonban egyelőre lekerült a napirendről – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben.

A tárcavezető az EU-s energiaügyi tanács pénteki, rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló, friss javaslatcsomagját „minden idők talán legsúlyosabb energiaellátási válsága” közepette.

Szijjártó Péter úgy véli, nem volt világos az eddigi hozzáállást látva, hogy a mostani ülés javít vagy inkább ront-e az eddigi helyzeten. A miniszter szerint végül nem javított érdemben, de rontani sem rontott.

Beszámolójából kiderült, hogy a megszavazott csomag első pontja a villamosenergia-felhasználás öt százalékos kötelező érvényű csökkentésére vonatkozik a csúcsidőben. A második az, hogy önkéntes alapon államilag be lehessen avatkozni a villamos energia kiskereskedelmi áraiba – tette hozzá a miniszter.

A harmadik és a negyedik pont értelmében korlátozzák az úgynevezett inframarginális villamosenergia-termelők bevételeit, illetve szolidaritási hozzájárulást vetnek ki a kőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatban megtermelt többletnyereségre.

Ezek ugyanakkor a kötelező átvételi támogatási rendszer és az extraprofitadó formájában már léteznek Magyarországon, így az e téren elfogadott intézkedések nem rónak semmilyen kötelezettséget hazánkra

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter arról is beszélt, hogy a már Magyarországon működtetett adózási-pénzügyi mechanizmusok céljukban, hatásukban gyakorlatilag ugyanazt a célt és hatást érik el, mint amelyről a mostani tanácskozáson szó esett.

Ez a csomag alkalmatlan arra, hogy megoldást hozzon a jelenlegi energiaellátási válságra Európában. Mindenesetre ártani talán már nagyon nem árt, de használni, azt hiszem, hogy semmiképpen sem fog

– jegyezte meg Szijjártó Péter, aki egyúttal üdvözölte, hogy az intézkedések nem tartalmaznak gázársapkát. Az ugyanis – álláspontja szerint – Magyarország ellátását alapjaiban lehetetlenítené el – írja az MTI.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok