Index Vakbarát Hírportál

Ez kellene ahhoz, hogy megint visszaerősödjön a forint

2022. szeptember 30., péntek 09:31

Ha az Európai Bizottság, és nem csak a magyar kormány is pozitívan nyilatkozna arról, hogy megegyezés lesz az uniós forrásokról, akkor ismét erősödhetne a forint – ezt mondta az ATV-nek a Portfolio elemzője, Beke Károly.

Mint megírtuk, az utóbbi napokban ismét jelentősen gyengült a forint, és mélypontot ért el a külföldi valutákkal szemben.

Beke Károly mindezt azzal magyarázta az ATV-nek adott nyilatkozatában, hogy a piacok magasabb kamatpályát áraztak be Magyarországnak, mint a jegybank által bejelentett 13 százalékos alapkamat.

A szakértő elmondta: 14-15 százalékra várták a csúcsot valamikor az év végén, ehhez képest, most azt mondta a jegybank 13 százaléknál, hogy innen már nem emeli tovább a kamatot, ez az, ami rövid távon negatív hatással volt a forintra. Beke Károly azt is hozzátette:

A FORINT LEGINKÁBB ATTÓL TUDNA VISSZAERŐSÖDNI, HA BRÜSSZEL OPTIMISTÁN NYILATKOZNA AZ UNIÓS FORRÁSOKRÓL SZÓLÓ MEGEGYEZÉST ILLETŐEN. 

Az utóbbi hetekben a magyar kormány számos alkalommal megszólalt az ügyben, és azt mondták, hogy az év végéig mindenképp tető alá hozzák a megállapodást. A másik oldalról viszont még hiányoznak az igazán optimista nyilatkozatok.

(Borítókép:  Kaszás Tamás/Index)

Rovatok