Index Vakbarát Hírportál

A kormány vizsgálja, hogyan lehetne megmenteni a Dunaferrt

2022. szeptember 30., péntek 17:49

A jövő heti kormányülésen napirendre kerül az ISD Dunaferr Zrt. helyzete, a kormány megvizsgálja, hogyan lehetne megmenteni a nehéz helyzetbe került acélművet, amely mindkét nagyolvasztóját leállította – jelentette be a technológiai és ipari miniszter pénteki dunaújvárosi sajtótájékoztatóján.

Palkovics László, technológiai és ipari miniszter pénteken bejelentette, hogy a kormány elé fog terjeszteni egy javaslatot, hogy az év végéig milyen források biztosításával tudnák támogatni a nemzetstratégiai szempontból fontos ISD Dunaferr cégcsoportot, amely több ezer embernek ad munkát közvetlenül és még többnek közvetve – írta meg az MTI.

Hozzátette, hogy a kabinet nehéz helyzetben van, mivel magánvállalatról van szó, ezért az állami beavatkozás lehetőségei erősen korlátozottak, ráadásul az elrontott privatizációt követően azt sem lehet tudni, ki a tényleges tulajdonos, s jelenleg nincs legitim vezetése sem a vállalatnak.

A miniszter kérdésre elmondta, hogy az acélmű működési költségei alapján 5–10 milliárd elég lehet a következő két hónapra, ugyanakkor nehezíti a helyzetet, hogy számos felszámolási eljárás és egyéb követelés van a Dunaferrel szemben.

Végveszély

Az elmúlt időszakban a tulajdonosi háló körül felmerülő kérdések és az ebből fakadó problémák, a koronavírus-világjárvány és az orosz–ukrán háború is jelentősen megnehezítette a Dunaferr helyzetét, amely mára már tarthatatlanná vált – fogalmazott a vállalat egy szeptember 21-ei közleményében. Mint írták

bár már az elmúlt időszak is kritikus volt, de sok más uniós acélipari szereplővel szemben a Dunaferr mindeddig talpon tudott maradni: még ha visszafogottan is, de termelt. Mára azonban tarthatatlanná vált a cég helyzete, és az egyik nagyolvasztó hetekkel ezelőtti leállása után, szeptember 16-án, pénteken a Dunaferr arra kényszerült, hogy leállítsa a másik nagyolvasztóját is. Ez a döntés meghatározó lehet a cég jövőjének tekintetében.

Hozzátették: a vállalat fennmaradása, a termelés folytatása, több ezer ember munkahelye, számtalan család megélhetése a tét.

(Borítókép: A volt Lőrinci Hengermű, most ISD Dunaferr Ztr. irodaépülete a XVIII. kerület Puskás Ferenc utcában 2020. július 26-án. Fotó:  Róka László / MTI)

Rovatok