Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt az energetikai hivatal a rendszerhasználati díjak októberi változásáról

2022. szeptember 30., péntek 20:43

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közlése szerint az október 1-jével kezdődő új gázév rendszerhasználati díjakat érintő árváltozása nem növeli az átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások energiaköltségeit.

Továbbra sem növeli az átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások energiaköltségeit az október 1-jével kezdődő új gázév rendszerhasználati díjakat érintő változása – tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A közleményben a hivatal kiemeli, hogy a rezsivédett kategóriába tartozó átlagfogyasztók október 1-je után is rezsicsökkentett áron juthatnak földgázhoz.

A rendszerhasználati díjakkal kapcsolatos árváltozás azokat érinti, akik a rezsivédett átlagfogyasztás, vagyis évi 63 645 megajoule, legalább 1729 köbméter felett is fogyasztanak földgázt.

Az érintett felhasználók az átlagfogyasztás mértékéig a jövőben is rezsicsökkentett áron kapnak földgázt, míg a határértéken felül elfogyasztott gázért az úgynevezett versenypiaci költségeket tükröző árat kell fizetniük az érintetteknek – írják.

A rendszerhasználati díjakat minden gázévben az európai uniós és hazai jogszabályokhoz igazodva, szigorúan költségalapon, a legkisebb költség elve alapján határozza meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Fontos megjegyezni, hogy a rendszerhasználati díjakból a rendszerüzemeltető oldalán többlet profit nem keletkezik

– hívta fel a figyelmet a MEKH.

A hivatal kommünikében azt is leszögezte, hogy rendszerhasználók által fizetett rendszerhasználati díjak a földgázinfrastruktúra (szállítóvezetékek, földgáztárolók, elosztóvezetékek) üzemeltetéséhez és a műszaki berendezések biztonságos és folyamatos működtetéséhez szükséges költségek fedezésére szolgálnak.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok