Index Vakbarát Hírportál

Állami beavatkozás nélkül működésképtelenné válhat Szombathely

2022. október 1., szombat 21:02

A Magyar Közlöny legfrissebb számában a kormány rögzítette, hogy 2022 októberétől mennyit kell fizetniük az önkormányzati intézményeknek a fűtésért. Az adatsor megjelenése után Szombathely polgármestere megkongatta a vészharangot.

A közlöny 159. számában a távhőszolgáltatónak értékesített távhő árának, valamint a lakossági felhasználónak és a külön kezelt intézménynek nyújtott távhőszolgáltatás díjának megállapításáról szóló kormányrendelet, valamint a távhőszolgáltatási támogatásról szóló kormányrendelet módosítása is szerepel.

Szombathely esetében ez 51 456 forint gigajoule-onként, durván tizenkétszer több, mint az eddigi 4100 forint/gigajoule. A hatalmas árnövekedés bejelentése után megszólalt a város polgármestere, Nemény András.

„Ez a drágulás több milliárdos pluszkiadást jelent a városnak. Ez az újabb teher a szolidaritási adó kötelező befizetése, a gépjárműadó elvonása után újabb súlyos terhet ró az önkormányzatokra” – hangsúlyozta a polgármester, aki szerint egyértelmű, kinek kellene mentőövet dobnia ebben a helyzetben.

Mivel a minisztérium a legrosszabb tőzsdei áron jegyezte le a gáz beszerzését, igenis az állam feladata, hogy ebben a helyzetben segítséget nyújtson az önkormányzatoknak.

„Kompenzáció nélkül ezt az összeget nem tudja kigazdálkodni nemcsak Szombathely, hanem egyik város sem, így pedig a működőképességünk van veszélyben” – mondta Nemény András a Nyugat.hu-nak.

(Borítókép: Nemény András. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok