Index Vakbarát Hírportál

Új helyzet állt elő az európai gázszállításokban

2022. október 1., szombat 15:44

Elkezdődött a gáz áramlása egy új, Norvégiából Lengyelországba vezető gázvezetéken, amely Közép- és Kelet-Európának újabb alternatívát kínál az orosz energiával szemben.

Lengyelország évtizedekig függött az orosz energiától, amíg áprilisban le nem állították a szállítást, miután Varsó megtagadta a rubelben történő fizetést. A vezeték és más infrastruktúra megnyitása azt jelenti, hogy Lengyelország fellélegezhet.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hangsúlyozta, az új vezeték megnyitása az orosz dominancia és zsarolás végét jelenti a lengyel gázpiacon.

A gázáramlás elindulása történelmi pillanatot jelent Lengyelország számára

– fűzte hozzá.

A vezeték megépítésének terve eredetileg több mint két évtizeddel ezelőtt született meg, de az egymást követő kormányok folyamatosan halasztgatták a projektet, mondván, hogy az orosz gáz olcsóbb és megbízhatóbb.

Miután Oroszország kihasználta monopolhelyzetét, és magas árakat szabott meg – a Krím annektálásáról nem is beszélve –, a lengyel kormány úgy döntött, hogy lép. A háború miatt Varsó végül jóváhagyta a máshonnan származó gáz beszerzésére irányuló terveket.

Ennek első lépéseként épített egy terminált a Katarból és az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgáz behozatalára. Így az ország most már közvetlenül Norvégiából is kaphat ellátást, írja a BBC.

A Gazprom felfüggeszti az Olaszországba irányuló szállításokat is

Szeptember végén furcsa nyomáscsökkenést és szivárgást észleltek az Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezetékben, ami a szakértők szerint szabotázs eredménye lehetett, ez pedig aggodalmat keltett az európai energiainfrastruktúra biztonságával kapcsolatban. Norvégia ugyanakkor megerősítette a vezetékei biztonságát.

Friss hír, hogy a Gazprom felfüggeszti az Olaszországba irányuló szállításokat. Az Eni olasz multinacionális olaj- és gázipari vállalat közölte, az orosz energiaóriás arról tájékoztatta, hogy „nem tudja megerősíteni a mára kért gázmennyiséget”, arra hivatkozva, hogy nem lehetséges a gázszállítás Ausztrián keresztül. Ezért a mai napon az Eni számára a Tarvisio belépési ponton keresztül történő orosz gázszállítások „nullára mérséklődnek”.

Ursula von der Leyen: A  déli vezeték Európa szabadságát jelképezi

Szombaton átadták a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezetéket. A szófiai ceremónián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is részt vett, aki szerint a déli vezeték Európa szabadságát jelképezi.

Ez a vezeték képes megváltoztatni az Európában fennálló energiabiztonsági helyzetet

– mondta von der Leyen. „Az emberek Bulgáriában és szerte Európában a bőrükön érzik Oroszország háborújának következményeit, ám az ilyen projekteknek hála Európának elegendő földgáza lesz télire” – méltatta a vezetéket a brüsszeli bizottság elnöke.

Hozzátette, hogy az Európai Bizottság közel 250 millió euróval (105,7 milliárd forinttal) járult hozzá a hálózat kiépítéséhez. A Görögország–Bulgária gázösszekötő vezeték (IGB) júliusban készült el, most indult meg rajta a szállítás.

Európa energiabiztonsága szempontjából azért is nagy a jelentősége, mert Oroszország még április végén leállította a gázszállítást Bulgária felé, miután Szófia elutasította Moszkva azon követelését, hogy a gázért orosz pénznemben, rubelben fizessen.

A 183 kilométer hosszú vezeték az északkelet-görögországi Komotiní városából a transzadriai gázvezetékre (TAP) csatlakozva indul, innen egészen az északra fekvő Sztara Zagora bolgár városig fut. A tervek szerint a vezeték kezdőkapacitása évi hárommilliárd köbméter gáz lehet, később ötmilliárdra szeretnék bővíteni, írja az MTI.

Teodora Georgijeva, a projekt bulgáriai felelőse szerint a gázvezeték több nyugat-balkáni ország gázellátását is biztosítani tudja, és a segítségével Moldovába és Ukrajnába is képesek lesznek gázt szállítani. Ursula von der Leyen leszögezte: Európának mindene megvan ahhoz, hogy energiaellátásában függetlenedjék Oroszországtól, a többi már „csak politikai akarat kérdése”.

Koppenhága is lépett az energiaválság miatt

Dániában 2024 nyaráig elhalasztják három erőmű végleges bezárását az Európát fenyegető energiaválság miatt

– jelentette be szombaton a dán klíma- és energiaügyi minisztérium.

A tárca közlése szerint ezzel a lépéssel erősíteni akarják az ország energiaellátásának biztonságát a következő két télre.

A szóban forgó - földgázzal, kőolajjal, szénnel és biomasszával működtetett – erőműveket tartalék energiaforrásként készenlétben tartják arra az esetre, ha télen nem állna rendelkezésre elegendő villamos energia.

A minisztérium hozzátette: a bezárások elhalasztása nem módosít Dánia klímavédelmi célkitűzésein.

A DR dán közszolgálati műsorszóró szerint a mostani intézkedés által érintett erőművek közül kettőt már le is kapcsoltak az energiahálózatról, a harmadikat pedig jövő tavasszal zárták volna be, írja az MTI.

(Borítókép: Mette Frederiksen dán miniszterelnök, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel elnök a Baltic Pipe gázvezetéknél a lengyelországi Budnóban 2022. szeptember 27-én. Fotó: Stringer / AFP) 

Rovatok