Index Vakbarát Hírportál

Csak a románoknak van kevesebb pénze a magyar háztartásoknál

2022. október 2., vasárnap 08:48

Európai összevetésben is nagyon kevés megtakarítása van a magyar háztartásoknak – írja az Eurostat adataira hivatkozva az mfor.hu.

Korábban egy felmérés apropóján már írtunk arról, hogy – részben az infláció és nehéz gazdasági helyzet miatt – nagyon kevés megtakarítása van a magyar háztartásoknak.

Most az Eurostat publikált egy hasonló témájú felmérést, amelyből az derült ki, hogy a magyar háztartások többsége már a tavaly sem tudott volna kifizetni egy nem várt, hirtelen jelentkező költséget (például egy nagyobb háztartási bútor cseréjét). 

A felmérés szerint 2021-ben a szegénységi küszöb alatt élő magyar háztartások 72,6 százaléka nem tudott volna fedezni egy hirtelen jött kiadást.

Ennél rosszabb arányt a felmérésben szereplő országok közül csak románia produkált (76,8 százalékkal).

Az Eurostat felmérése arra is rámutatott, hogy 2021-ben a magyar háztartások 27,7 százaléka nem tudta volna lecserélni az ócskává vált bútorait (bár e tekintetben javuló tendenciát mértek az előző évekhez képest). A szegénységi küszöb alatt élő háztartásoknál viszont rosszabb a helyzet, ezek közt 57,9 százalékos volt az arány. 

A vizsgálatból az is kiderült, hogy tavaly a magyar lakosság 11,3 százaléka – több mint 1,1 millió ember – nem engedhette meg magának azt, hogy hetente egy kisebb összeget a saját szórakozására és hobbijaira fordítson. A legszegényebb magyarok közt ennél nagyobb, 32,8 százalékos volt az arány. Arra vonatkozóan még nincsenek adatok az Eurostat részéről, hogy az idei – még augusztusban 15,6 százalékra mért – infláció miként befolyásolta a magyar háztartások fizetőképességét – írta az mfor.hu.

Rovatok