Index Vakbarát Hírportál

Egyre csak nő a gázszivárgás

2022. október 3., hétfő 18:32

Svédország különleges, bonyolult merülési műveletekre képes hajót küldött a Balti-tengerre, ahol az Északi Áramlat tengerfenéken futó vezetékeinek sérült szakaszaiból napokon át ömlött a földgáz. A svéd haditengerészet bejelentése után rövidesen közölte a svéd partiőrség, hogy az Északi Áramlat 2 gázszivárgása megnövekedett.

Még az űrből is látszik az Északi Áramlat szivárgása, amelynek felelőseit keresik, miközben különösen az amerikai és az orosz vezetést vádolják az incidensek miatt. Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy szabotázst követtek el az Oroszország által épített, a Balti-tenger alatt futó, Németországban véget érő földgázvezetékek ellen. A vádat az Egyesült Államok és szövetségesei határozottan visszautasították.

Múlt héten a svéd és dán partok közelében, nemzetközi vizeken felszín alatti robbantások rongálták meg a vezetékeket, ami hatalmas metángázömlést idézett elő. A dán és a svéd kormány szerint több száz kilogramm robbanóanyagot használhattak fel a robbantásokhoz – írja a News4Jax.

Jimmie Adamsson százados, a svéd haditengerészet egyik szóvivője elmondta, a svéd tengeralattjáró-mentőhajót a svéd partok közelében lévő sérüléshez küldték, és a hajó a munkát irányító svéd parti őrséget segíti. Egyelőre nem világos, hogy le tudnak-e merülni a vezetékhez akár búvárok, akár tengeralattjáró segítségével. A várható rossz időjárás tovább nehezíti a helyszíni munkát. A svéd parti őrség szerint Amfitrite nevű hajójuk is a helyszínen tartózkodik, és a térség tengeri hajóforgalmát ellenőrzi.

Hatalmas körben tör a felszínre a gáz

A hétvégén a dán hatóságok bejelentették, hogy megszűnt az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékek szivárgása.

Ugyanakkor a svéd parti őrség szerint egyik repülőgépük azt jelentette, hogy az Északi Áramlat 2 kisebb szivárgása ismét erősebbé vált, a gáz most mintegy 30 méter átmérőjű körben tör a felszínre, és „beletelhet némi időbe”, míg teljesen leáll. A parti őrség nem adott magyarázatot arra, hogy a gázömlés miért erősödött,

ugyanakkor megerősítették, hogy az Észak Áramlat 1 vezeték szivárgása megszűnt.

A dán hatóságok az Absalon nevű fregattal és a Gunnar Thorson nevű környezetvédelmi hajóval ellenőrzik a balti-tengeri Bornholm szigetétől keletre lévő két szivárgást az Északi Áramlat 1 és 2 felett. A dán légierő egy helikopterrel vesz részt a misszióban.

Közös nemzetközi nyomozócsoportot állítanak fel

Svédországban a főügyészség és a svéd titkosszolgálatok vezetik a nyomozást, míg Dániában a koppenhágai rendőrség végzi a vizsgálatot, szoros együttműködésben a dán országos rendőrséggel, a dán rendőrségi hírszerzési szolgálattal és a dán energiaügyi hatóságokkal.

Közös nemzetközi nyomozócsoport felállítását is tervezik, többek között Dánia, Németország és Svédország illetékes hatóságainak részvételével.

Az amerikai és az orosz gyanúsítások az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén is elhangzottak, melyet Moszkva hívott össze a gázvezetékek incidensei miatt.

Norvég kutatók közzétettek egy olyan digitális térképet, amely szerint a sérült gázvezetékekből egy hatalmas metángázfelhő sodródik majd a skandináv térség fölé.

(Borítókép: Az Északi Áramlat gázvezetékei Németországban 2022. augusztus 30-án. Fotó: Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images)

Rovatok