Index Vakbarát Hírportál

Ez lehet a kulcs az energiaárak csökkenéséhez

2022. október 3., hétfő 21:37

Az energiafogyasztás csökkentésének felgyorsítása kulcsfontosságú az energiaárak stabilizálásához és az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentéséhez – jelentették ki az euróövezet pénzügyminiszterei hétfőn, luxembourgi tanácskozásukat követően.

Az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport szerint az ukrajnai orosz háború újabb gazdasági zavarokat hozott felszínre, és több évtizedes csúcsokra emelte a már amúgy is emelkedő globális inflációt. A globális üzleti szektor csaknem feles esélyt lát a világgazdasági recesszióra, melyről a részletes elemzést ide kattintva érheti el.

A legfrissebb előrejelzések és felmérési mutatók arra utalnak, hogy a rövid távú növekedési és inflációs kilátások romlanak, és további gázellátási zavarok következnek be

– tájékoztatott az eurócsoport.

Megoldási lehetőségként kiemelték, hogy a gazdaságpolitikák szoros összehangolása segítene, és törekedni kell arra, hogy az unió elkerülje az energiaár-sokkot, valamint annak további, az inflációs dinamika tartósabb felgyorsulásával járó hatásait, ami kárt okozna az uniós gazdaságoknak. Javaslatuk szerint mellőzni kell az olyan politikákat, amelyek növelnék az inflációs nyomást.

Diverzifikálnák az energiaforrásokat

Összegzésük szerint nem szabad megfeledkezni a beruházásokról az energiahálózatok hatékonyságába és összekapcsolhatóságába, az energiaforrások diverzifikálásába, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelés fejlesztésébe és a jól működő energiapiacokba. Ezek döntő fontosságúak az ellenállóképesség fokozása érdekében, védelmet jelentenek az uniós gazdaságok számára a fosszilis tüzelőanyagok árának jövőbeli emelkedése ellen, valamint elengedhetetlenek a hosszú távú, fenntartható növekedés alapjainak megteremtése szempontjából.

Olyan, az egységes piacot nem torzító, célzott és ideiglenes politikára van szükség, amely segíti a magas energiaárakkal küzdő vállalkozásokat abban, hogy csökkentsék kitettségüket, valamint a magas energiaárakból váratlan bevételeket szerző energiacégek szolidaritást vállaljanak a társadalom rászoruló rétegeivel – tették hozzá az MTI szerint.

Az energiaválságban az önkormányzatok eddig csak nehezen hozzáférhető forrásokkal dolgoztak, viszont egy magyar cég előállt egy olyan lehetőséggel, ahol a piaci szabályok fogják diktálni a feltételeket. A megoldásokról itt olvashat bővebben.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok