Index Vakbarát Hírportál

Új kiszállítási csúcsot döntött, mégis bajban a Tesla

2022. október 3., hétfő 16:10

A Tesla amerikai elektromosautó-gyártó a harmadik negyedévben 34,5 százalékkal rekordszintre, 343 830-ra növelte kiszállításait az előző három hónaphoz képest.

A cég arról is tájékoztatott, hogy a Model S és a Model X szállítása 18 672, a Model 3 és Model Y 325 158 volt.

A Tesla 365 923 járművet gyártott az elmúlt három hónapban. A második negyedévben 258 580 darab közlekedési eszközt állított elő.

A harmadik negyedévben elkezdtünk átállni a heti járműgyártásban egy egyenletesebb regionális mixre, ami a negyedév végére a tranzitban lévő autók számának növekedéséhez vezetett

– közölte a vállalat.

A Tesla gyártása és kiszállítása közötti különbség csaknem 22 ezer jármű volt a harmadik negyedévben,

miközben ez a szám a második negyedévben lényegesen kisebb, mintegy négyezer volt. Ez arra utalhat, hogy a kibocsátás üteme jelentősen megelőzi a keresletet. 

A cég a különbség különösen nagy növekedését logisztikai problémákkal indokolta.

Bár a Tesla a harmadik negyedévben rekordszintre, közel 344 ezerre növelte kiszállításait az előző három hónaphoz képest, az elemzők ennél kedvezőbb adattal, 371 ezerrel számoltak.

A Tesla várhatóan október 19-én hozza majd nyilvánosságra a harmadik negyedéves pénzügyi adatait.

A cég hivatalosan nem közölte földrajzi bontásban az eladásokat, de köztudott, hogy az Egyesült Államokban és Kínában értékesíti a legtöbb termékét. A Tesla az S, az X, a 3 és az Y modellt a kaliforniai Fremontban lévő gyárában gyártja, az újabb generációs Model 3 és Y modellt pedig Sanghaj melletti gyárában készíti. A Tesla emellett a közelmúltban kezdte meg a Model Y modellek szállítását a legújabb, berlini és austini gyáraiból.

A Tesla részvényei a kedvezőtlen értékesítési adatok miatt ötszázalékos mínuszban nyithatnak.

A vállalat közleményében jelezte: az értékesítési volumenük az autók regionális sorozatgyártása miatt minden negyedév vége felé tolódott el. A cég szerint a folyamatosan növekvő eladási volumen mellett egyre nagyobb kihívást jelent a járművek megfelelő áron való transzportkapacitásának biztosítása, főleg a csúcsforgalmú időszakokban.

Elon Musk vezérigazgató Twitteren közölte, hogy a negyedévek között egyenletesebb szállításokra törekszik. Hozzátette: a vásárlói élmény sem kiemelkedő már a negyedév végén tapasztalható rohanás miatt.

Több mint egymillió autót kellett visszahívniuk

Az elektromos autókat gyártó Tesla szeptemberben közölte, hogy 1,1 millió autót hív vissza az Egyesült Államokban, mert hibát észleltek az ablakemelő szerkezet programjában.

A cég közlése szerint az ablakok felhúzáskor becsíphetik az ember ujját, ez pedig értelemszerűen sérülésveszélyt rejt magában. A Tesla azt állítja, hogy az augusztusi tesztek során fedezték fel a problémát.

A tulajdonosokat november 15-től kezdődően levélben értesítik. A vállalat a dokumentumokban azt írja, hogy a gyártásban lévő járművek szeptember 13-tól kapták meg a frissítést.

Rovatok