Index Vakbarát Hírportál

Háromszázmilliárd forintot kap a magyar kormány az EU-tól energiabiztonságra

2022. október 5., szerda 14:08

Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán adott hírt arról, hogy háromszázmilliárd forintos uniós támogatást kap a magyar kormány a fosszilisenergia-felhasználás csökkentésére.

Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-oldalán közölte, hogy az EU-tagországok pénzügyminisztereinek találkozóján arról döntöttek a megjelentek, hogy 

Magyarország mintegy háromszázmilliárd forintot kaphat a fosszilisenergia-felhasználás csökkentésére.

A tárcavezető a bejegyzés alatt hozzátette: a több mint hétszázmillió eurónyi forrás Magyarország energiabiztonságát erősítheti a következő években.

Varga Mihály arról nem adott tájékoztatást, mikor és milyen formában érkezik meg a támogatás, ahogy arra sem tért ki, mire költi majd a kormány pontosan a pénzt.

Szijjártó Péter is jó hírről számolt be Brüsszelből

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd este ugyancsak közösségi oldalán arról számolt be, hogy az állandó képviselők is tanácskoztak Brüsszelben.

„Magyarország keményen tárgyalt, és elérte, hogy az olajársapka ne vonatkozzon a csővezetékes kőolajszállításra, valamint vészhelyzet esetén az ezt pótló tengeri szállításra sem, és a szankciók alól kivételt kapjon a nukleáris energia is” – jelentette be a magyar külügyminiszter.

Elértük, hogy a szankciók alól kivételt kapjon a nukleáris energia, így ezek a szankciók nem vonatkoznak az új paksi atomerőmű építésére sem. Mint ahogyan nem került a szankciós listára egyetlen olyan intézmény sem, amely a nukleáris kutatás-fejlesztési együttműködés szempontjából fontos lenne

– írta Szijjártó Péter.

Rovatok