Index Vakbarát Hírportál

Megállapodtak az újabb szankciókról Oroszország ellen

2022. október 5., szerda 13:32

Az Európai Unió tagállamainak nagykövetei politikai egyezségre jutottak a nyolcadik szankciós csomagról. Amennyiben a tagállamoknak nincs ellenvetésük, az intézkedés közzétételét követően azonnal érvénybe léphet – közölte Edita Hrdá, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország uniós nagykövete szerdán. A legfontosabb döntés az orosz nyersolajszállításokat érinti. A történések közepette folyamatosan és drasztikusan esnek az orosz földgázszállítások.

Az Európai Bizottság szeptember végén tett javaslatot az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciós csomagra. Erről tett bejelentés Twitter-profilján nemrég Edita Hrdá, az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország uniós nagykövete. Üzenete szerint a nyolcadik szankciós csomag jóváhagyása az Európai Unió határozott válasza arra, hogy Oroszország bejelentette Ukrajna négy régiójának, a Donyecki és a Luhanszki „Népköztársaság”, valamint Herszon és Zaporizzsja megye jogellenes annektálását.

A korlátozó intézkedések között az unió megtiltaná a repülőgépgyártáshoz használható termékek, bizonyos elektronikus eszközök, valamint egyes vegyi anyagok kivitelét Oroszországba. Számos orosz termék importját is érinti a csomag, de megtiltja az uniós állampolgároknak, hogy orosz állami vállalatok vezető testületében szerepet vállaljanak.

Szorgalmazza továbbá annak a jogalapnak a megállapítását is, amely alapján meghatároznák az orosz kőolaj árának felső határát.

A vezetéken érkező olajat nem érinti

Magyar szempontból kiemelten fontos, hogy a vezetéken érkező orosz olajra nem kell alkalmazni az ársapkát, továbbá ha valamiért ellehetetlenülne a vezetékes orosz olajszállításunk, akkor a tengeren keresztül vásárolt orosz olajra (Horvátország felőli Adria-vezeték) sem kell sapkát alkalmazni.

Talán a legfontosabb politikai egyezség az, hogy meghatározzák az orosz kőolaj árának felső határát. Az ársapka az unióban azokra az olajszállítmányokra vonatkozik majd, amelyek Oroszországból indulnak, és valamely uniós vagy G7-országhoz tartozó szállítmányozó vállalat juttatja el egy harmadik országba. Tehát nem az országból az unióba érkező szállítmányokat fogja érinteni az ársapka, hanem a nyugati országokból induló nyersolajat. Feltehetően azért van erre szükség, hogy a szegényebb országokat ne drága nyersanyagokkal sarcolják meg. A döntést üdvözölte az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is, szerinte Moszkvának meg kell fizetnie a tetteiért, az EU pedig sosem fogadja el „Putyin színlelt népszavazásait, sem semmiféle annektálást Ukrajnában”.

Hetek óta zajlanak az egyeztetések

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a politikai megegyezést úgy kommentálta, hogy

hetek óta kőkemény vitákat vívunk Brüsszelben, keményen küzdünk annak érdekében, hogy Magyarország kivételeket kapjon azon szankciós intézkedések alól, amelyek károkat okoznának a magyar embereknek vagy veszélybe sodornák Magyarország energiaellátásának biztonságát.

Szerinte tegnap éjjel sikerült megegyezni az alábbi pontokról:

Posztjában hangsúlyozta, hogy Magyarország kőolajellátása biztonságban van. Az orosz földgázt semmilyen módon nem érinti ez a javaslat, továbbá fontos kiemelni, hogy még a tagállamoknak hivatalosan is kell erről szavazniuk.

A földgázimportok aránya

Az orosz földgázt jelenleg a nyugati tagállamok még nem sújtották büntetőintézkedéssel. Ugyanakkor lassan már követhetetlenné válik, hogy ténylegesen kiknek szállítanak az oroszok földgázt. Moszkva összesen négy vezetéken szállíthatna földgázt a vén kontinensre: az Északi Áramlaton, a Jamal vezetéken, az ukrajnai vezetéken – ezen belül két útvonal van, a Testvériség, valamint a Szojuz –, végül a Török Áramlaton keresztül.

Ezek azok a vezetékek, amelyek jelenleg geopolitikai gócpontok.

Idén először a Jamal vezeték állt le, ám mára egyértelmű lett, az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékre hosszú távon már nem számíthatunk. Jelenleg az Ukrajnán át érkező vezetéken, valamint a Török Áramlaton keresztül van szállítás. Október 1-jén ezek közül az előbbin érkezett nagyobb mennyiség, 37,7 millió köbméter, míg a legdélebbi vezetéken, a Török Áramlaton 28 millió köbméter jött Európába. Összehasonlításként: Norvégiából 380,5 millió köbméter érkezett ugyanebben az időpontban.

Napi gázimport az útvonalakon keresztül (Oroszország, valamint a többi útvonal)

Az orosz gázszállítások jól láthatóan folyamatosan csökkentek. Míg az év elején 1745,7 millió köbméter volt az első héten, addig mára ez a szám 526,3 millió köbméter lett. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva ez a változás még jelentősebb, 2021 harminckilencedik hetében 2936,4 millió köbméter érkezett Oroszországból.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság földgázimportja (összesen, orosz, norvég, LNG, algériai)

Akadozó szállítások

Az orosz gázipari óriásvállalat, a Gazprom legutóbb – október elején – Olaszországba és Ausztriába függesztette fel a szállítást. Ezt mára feloldották, és újraindították a szállítást Olaszországba Ausztrián keresztül. Az osztrák üzemeltető beleegyezett, hogy megerősítse az LLC Gazprom Export szállítási foglalásait, ami lehetővé teszi az Ausztrián keresztül történő orosz gázszállításokat. Az orosz gáz jelenleg az olasz import mintegy tíz százalékát adja, szemben a korábbi negyven százalékkal.

Az FGSZ Zrt. lapunkkal közölte, hogy Magyarországon szeptember folyamán a napi adatok szerint 17,6–22,6 millió köbméteres sávban mozgott a beszállított földgáz mennyisége, egyes napokon kilencven százalék fölötti kihasználtsággal üzemeltek a vezetékek.

OKTÓBER ELSŐ HÁROM NAPJÁBAN A NAPI ÁTLAG, 15,8 MILLIÓ KÖBMÉTER FÖLDGÁZ ÉRKEZETT MAGYARORSZÁGRA

– a szerb–magyar határkeresztezőn, tehát a Török Áramlaton keresztül. Mivel a molekulákat nem lehet pontosan felcímkézni, ezért feltételezhető, hogy közvetlenül az alábbi országok kapnak orosz gázt az Európai Unión belül: Csehország, Szlovákia, Magyarország, Olaszország, valamint Ausztria. Ez két kritikus infrastruktúrán keresztül történik: az ukrán vezetéken, illetve a Török Áramlaton.

Legutoljára Moldovát fenyegette meg Oroszország a csapok elzárásával. A Gazprom még október 1-jén jelentette be, hogy októberre harminc százalékkal, napi 8,06 millió köbméterről 5,7 millió köbméterre csökkenti a Moldovába irányuló gázszállítást. A Gazprom a Moldovagaz részvényeinek ötven százalékát birtokolja. A Moldovagaz minden hónap 20. napjáig köteles az előző hónapban elfogyasztott földgázt kifizetni, a tárgyhavinak pedig az ötven százalékát. Az orosz gázóriás szerint a moldovai cég rendszeresen megszegi a gázszámla kifizetésének határidejét.

(Borítókép: Fabrizio Bensch / File Photo / Reuters)

Rovatok