Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött az Ital Magyarország Kft. felszámolása

2022. október 5., szerda 12:56

A Fővárosi Törvényszék megállapította az Ital Magyarország Kft. fizetésképtelenségét, és az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó felszámolásának elrendeléséről döntött – erősítette meg a vagyonfelügyelőnek kijelölt, állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. a 24.hu információit.

Az Ital Magyarország Kft. nagyjából másfél milliárd forint tartozást halmozott fel a különböző vállalkozások felé, többek között a legnevesebb hazai borászatok felé is. Az első egyezségi tárgyalásokon a cég a tartozásainak mindössze 12 százalékát ajánlotta fel a hitelezőinek.

Augusztusban megtörtént egy második egyezségi tárgyalás is, ez azonban nagyon rövid ideig tartott, mert a tárgyaláson hamar világossá vált: az Ital Magyarország vezetése még azt sem tudja teljesíteni, amit elsőre felajánlott. 

Az első verzióban azt vállalta a cég, hogy az egyezséget jóváhagyó és a csődeljárást befejezettnek nyilvánító végzés jogerőre emelésétől számított hat hónapon belül kifizeti a tartozásainak a nyolc százalékát, a maradék négy százalékot pedig legkésőbb 2025. december 31-ig. A második, augusztusi tárgyaláson azonban már megcserélték ezt a két tételt, tehát négy százalékot fizettek volna hat hónapon belül, a további nyolcat pedig 2025 december végéig. Erre a károsultak nemet mondtak. 

A második egyezségi tárgyalásra egyébként azután került sor, hogy Orbán Viktor aláírta azt a kormányrendeletet, amely stratégiailag kiemelt jelentőségűvé minősítette a bedőlt italforgalmazó csődeljárását. Palkovics László miniszter tehát segítséget nyújtott a hozzá forduló kétségbeesett borászoknak.

A 24.hu azon kérdésére, hogy mégis mire számíthatnak az adósok, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. úgy felelt: az eljárásnak ebben a korai szakaszában még nem lehet megalapozott módon nyilatkozni a hitelezői igények megtérüléséről. Tehát egyelőre semmit nem lehet még arról tudni, hogy mikor és mennyit kapnak vissza a tartozásból. 

Rovatok