Index Vakbarát Hírportál

Nagyon megugrott a kukorica ára, egy év alatt 80 százalékkal emelkedett

2022. október 5., szerda 16:27

A búza világpiaci ára csökkent az amerikaiét kivéve, viszont a kukorica ára egy év alatt csaknem 80 százalékkal emelkedett.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára tonnánként 135,7 ezer forint (+72 százalék az egy évvel korábbihoz képest), a takarmánykukoricáé tonnánként 133,5 ezer forint (+79 százalék) volt szeptember negyedik hetében – derült ki az Agrárközgazdasági Intézet gabonapiaci jelentéséből

A mezőgazdasági termelői árak 2022 első félévében 40 százalékkal nőttek, a növényi termékek ára 44 százalékkal, az állatok és állati termékek ára pedig 31 százalékkal emelkedett. Erről bővebben itt írtunk.

Az azonnali szállítmányokra Németországban tonnánként 355 dollárral kötöttek szerződést, a határidős szerződések esetében pedig ennél 2-8 euróval magasabb árszintek voltak jellemzők. 

Így alakult a világpiaci ár

Tovább csökkent a búza világpiaci ára augusztus 5. és szeptember 9. között, kivéve az amerikai termény árát. A Rouenba (FOB) érkező malmi búza azonnali exportára 31 dollárral 334 tonnánként 334 dollárra csökkent – írja az Agroinform.

Az amerikai piros, keményszemű, 11 százalékos fehérjetartalmú őszi búza kikötői ára tonnánként 387 dollárra emelkedett 10 dollárral. A lágyszemű azonnali kikötői ára pedig 5 dollárral nőtt szeptember 9-ig. Mindeközben Oroszországban az ott megtermelt 12,5 százalékos fehérjetartalmú malmi búza azonnali exportára 51 dollárral kevesebb lett.

Romániában és Bulgáriában tonnánként 330 dollár búzában egyezhettek meg azonnali szállítású terményre ugyanebben az időszakban. Szeptemberben újra piacra került az ukrán takarmánybúza, melynek azonnali szállítással tonnánként 275 dollár az ára.

Magyarországon olcsóbban adták a búzát

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon átlagosan tonnánként 135,7 ezer forint (+72 százalék) áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával szeptember negyedik hetében, ami az augusztus eleji árszinthez képest enyhe csökkenést jelent, hiszen augusztus első hetében 140 ezer forint körül volt az átlagos termelői ár.

Szeptember második felében a párizsi árutőzsdén tonnánként 357 euróra ugrott a búza decemberi határidős jegyzése. Az augusztus eleji határidős jegyzéshez képest ez növekvő tendenciát jelent, augusztus első napjaiban ugyanis 320 euró körül alakultak a tonnánkénti árak.

Magyarországon a takarmánykukorica termelői ára szeptember utolsó hetében tonnánként 133,5 ezer forint volt, ami az egy évvel korábbi árnál 79 százalékkal magasabb.

Rövidebb időn belül is emelkedés volt jellemző, a kukorica tonnánkénti ára augusztus elején ugyanis 120 ezer forint alatt volt. Idén az aszálykárok miatt még saját szükségleteinket sem tudjuk fedezni, így példa nélküli módon importra szorulunk kukoricából.

Szeptember 19. és 30. között a Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica

A párizsi árutőzsdén a termény novemberi határidős jegyzése tonnánként 341 euróig nőtt, augusztus elején tonnánként 320 euró körül voltak az árszintek.

(Borítókép:  Oláh Tibor/MTI)

Rovatok