Index Vakbarát Hírportál

Trónfosztás történt a legértékesebb autógyártók listáján

2022. október 6., csütörtök 18:56 | egy éve frissítve

Már nem a Volkswagen Európa legértékesebb autógyártója. A befektetési bankok zsákolták be nagy számban a Porsche-részvényeket, ennek köszönhető a váltás az élen.

A Volkswagent megelőzve a Porsche lett Európa legértékesebb autógyártója – írja a Reuters. Az előzésnek köszönhetően kilőtt a sportautógyártó vállalat részvényeinek árfolyama.

Hétfőn még nem így alakultak az autógyártó papírjai, akkor 81 euróra (34 ezer forintra) esett az árfolyam, követve a piaci folyamatokat.

Csütörtök reggel azonban már 93 euró (39 ezer forint) körül forogtak a Porsche-részvények, a vállalatóriás értékét pedig 85 milliárd dollárra becsülik.

A Porsche árfolyama azt követően vett nagy lendületet, hogy a tőzsdei bevezetésben résztvevő befektetési bankok 3,8 millió részvényt vásároltak 312,8 millió euró értékben az úgynevezett greenshoe opció keretében.

A Porsche mögött az eddig az autógyártó-tabella élén tanyázó Volkswagen található. A német óriás 77,7 milliárd eurós piaci kapitalizációval rendelkezik. A harmadik legértékesebb autómárka a BMW, megelőzve a Stellantist.

A Volkswagen azzal magyarázta a trónfosztást, hogy

az Európából és az Egyesült Államokból származó inflációs adatok, az öreg kontinensen végigfutó energiaellátással kapcsolatos aggodalmak, továbbá az ukrajnai háború eszkalációja olyan szintű ingadozásokhoz vezettek a részvényekben, amelyek kisebb mértékű stabilizációs intézkedéseket tettek szükségessé.

Hozzátette, a szeptember 29. és október 4. között vásárolt részvények a tőzsdei bevezetés óta lezajlott kereskedési volumen mintegy 11 százalékát tették ki, ami megközelítőleg 34 millió részvényt jelent.

Összesen legfeljebb 14,85 millió részvény érhető el 1,2 milliárd euró értékben a greenshoe opción keresztül stabilizációs intézkedésként a kibocsátást követő négy hétben.

A Bank of America 81–82,50 euró közötti áron vásárolta meg a részvényeket, szemben az eredeti 82,50 eurós kibocsátási árral – áll a szerdai közleményben.

(Borítókép: A Porsche autói 2022. szeptember 29-én frankfurti németországi IPO előtt. Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters)

Rovatok