Index Vakbarát Hírportál

Lengyelországban már szemetet gyűjtenek az emberek, hogy fűteni tudjanak

2022. október 7., péntek 14:21

Oroszország ukrajnai háborúja rávilágított Európa fűtőanyag-ellátásának sebezhetőségére. Lengyelországban egyes háztartások már most szemetet halmoznak fel, hogy helyettesíteni tudják a szenet.

Lengyelországban található az Európai Unió száz legrosszabb levegőminőségű városa közül negyven, ugyanis a bányászatot támogató kommunista korszak örökségeként sok otthonban fűtenek szénnel. Most azonban a tüzelőanyag hiánya és a megélhetési költségek emelkedése arra ösztönzi az embereket, hogy alternatívát keressenek − beleértve a háztartási hulladék elégetését is.

Idén olyan rossz a helyzet, hogy mindennap érezni az égő szemét szagát, ami teljesen újdonság. Félelmetes belegondolni, mi történik, ha tényleg hideg lesz

− mondta egy Varsó külvárosában élő nő a Bloomberg hírügynökségnek. 

Miközben Oroszország ukrajnai háborúja rávilágít Európa energiabiztonságának törékenységére, Lengyelországban az a veszély is felmerül, hogy visszaszorul a légszennyezés elleni küzdelem, pedig a kontinensen belül itt az egyik legmagasabb a szennyezett levegővel összefüggő korai halálozások aránya.

Nincs elég szén a háztartásokban 

Néhány önkormányzat már enyhítette is az elmúlt években bevezetett környezetvédelmi korlátozásokat. Krakkó egyik kerületének közgyűlése, amelyet a kormányzó Jog és Igazságosság párt irányít, múlt hónapban megszavazta, hogy 2024 elejéig elhalasztja a szemét elégetésére vonatkozó tilalmat. A járvány előtt a krakkói rendőrség kamerákkal felszerelt drónokat vetett be, hogy felülről ellenőrizze a kéményeket, nehogy a háztartásokban illegálisan szeméttel fűtsenek.

A 38 millió lakosú országban található az Európai Unió összes olyan háztartásának 77 százaléka, amely még mindig szenet használ fűtésre.

Annak ellenére hogy Andrzej Duda elnök biztosította Lengyelország lakosait arról, hogy kétszáz évre elegendő szénkészlete van, az ország veszélyesen függővé vált az Oroszországból érkező szállításoktól. Amikor a kormány áprilisban betiltotta az orosz szenet, hosszú kamionsorok alakultak ki a bányák előtt.

Piotr Siergiej, a Polski Alarm Smogowy nevű környezetvédelmi hálózat szóvivője szerint a felmérések szerint a háztartások hatvan százalékának nincs elegendő szénkészlete a tél átvészeléséhez.

Az emberek félnek, és mindent összegyűjtenek, amit el lehet tüzelni

− mondta.

Láthatóan kevesebb szemetet gyűjtenek össze a kukások

Ez magában foglalja a lignitet, a fát, a tőzeget és a szemetet is. A Krakkótól mintegy száz kilométerre délkeletre fekvő Nowy Sącz példátlan helyzettel néz szembe, Ludomir Handzel polgármester szerint ugyanis a városban láthatóan visszaesett a hulladékgazdálkodók által összegyűjtött szemét mennyisége. Mindez egy olyan településen, amely tavaly az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által figyelemmel követett 334 város közül a legszennyezettebbnek bizonyult.

Jelentősen csökken az összegyűjtött szemét mennyisége, különösen az olyan anyagok esetében, amelyek legalább elméletileg alkalmasak a fűtésre, mint például a papír, a karton és a csomagolóanyagok. Annyit tehetünk, hogy megbírságoljuk azokat, akik mérgeznek minket és gyermekeinket

− mondta el Handzel a TVN24 hírcsatornának. 

Lengyelországban az elmúlt években évente mintegy negyvenezer légszennyezéssel összefüggő halálesetet regisztráltak, ami Bulgária után a legtöbb az Európai Unióban. 

(Borítókép: Jaap Arriens / NurPhoto via Getty Images)

Rovatok