Index Vakbarát Hírportál

Aranyba menekítik a pénzüket az emberek

2022. október 10., hétfő 13:07

Még mindig töretlen az arany iránti bizalom az alacsonyabb kockázatú befektetésekre vágyók körében – emelte ki sajtóközleményében a BÁV Zálog. Legfrissebb adatai alapján szeptember közepéig 40 százalékkal nőtt az értékesített aranytömbök mennyisége a tavalyi év hasonló időszakához képest. Forintban kifejezve ennek értéke már a kétmilliárdhoz közelít.

A BÁV Zálog adatai szerint a befektetési célú aranytömbök (BCA) értékesítése már júniusban meghaladta az 51 kilogrammot, szeptember végére pedig már 72 kilogrammnál járt az itthon eladott 999,9 ezrelék tisztaságú nemesfém mennyisége. Mindemellett az arany ékszerek forgalma is jelentősen nőtt a tavalyi és az idei esztendő hasonló időszakait vizsgálva. 

Egy pénzügyi krízis esetén az arany az egyik legbiztonságosabb, a fizetőértéket megőrző befektetés, a kilábalási időszak kezdetétől pedig az első olyan eszközök között van, amelyek jó eséllyel számítanak értéknövelő befektetésnek

mutatott rá Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója. Az igazgató szerint a történelmi párhuzamokat megvizsgálva rájöhetünk, hogy joggal alakult ki a bizalom az arannyal kapcsolatban. Úgy véli, az analógiák és a jelenlegi számok alapján hosszabb távon mindenképp az arany árfolyamának emelkedése várható. 

Kiemelte ugyanakkor, hogy habár az arany árfolyama válságok során nem kezd el törvényszerűen emelkedni, hosszabb távon szinte mindig jó menekülő útnak bizonyult. Továbbá az sem véletlen, hogy a legtöbb jegybank tartalékainak egy részét a 2008-as válság után is egyre nagyobb arányban fektette aranyba, ahogy tették ezt már a történelem során oly sokszor.

Rovatok