Index Vakbarát Hírportál

Őrület, ami a forinttal történik, egyre rosszabb a helyzet

2022. október 10., hétfő 09:44 | aznap frissítve

Nem indult jól a hete a forintnak: előbb a dollárhoz képest ért el új csúcsot a jegyzése, majd az euróval szemben is. Közben a gazdasági szereplők a kedden megjelenő inflációs adatokat várják.

Frissítés 14.43 perckor:

Kora délután a forint benézett a 428,5-ös euróárfolyamba is, majd később 428 alá került a jegyzés. A dollár pedig már 441 feletti szinten is járt a mai napon. Tehát folyamatosan dőlnek meg a csúcsok, a forint pedig nem tud tartósan erősödni.

Még soha nem volt olyan drága a dollár, mint hétfő reggel. 9 óra után pár perccel 437,5-ig emelkedett a jegyzés, a korábbi csúcs 437,4 volt. A forint az euróval szemben minimálisan gyengült, délelőtti órákban 425-ös árfolyam környékén kereskedtek vele. A magyar deviza történelmi korábbi mélypontja 426,3-nál volt, ezt azonban a hétfői mélyrepülés átadta a múltnak. 

Mindenki az inflációs adatokat várja

Jelenleg a gazdasági szereplők a kedden megjelenő szeptemberi inflációs adatra figyelnek. Az Index által megkérdezett elemzők várakozásai szerint 20 százalék körüli szintre emelkedhetett szeptemberben a drágulás üteme.

Komoly megugrásra lehet számítani a szeptemberi inflációs adatokban, ez előre borítékolható Virovácz Péter, az ING makrogazdasági elemzője szerint. Ennek a legfőbb oka az, hogy a KSH a szeptemberi adatban számolja el először a rezsicsökkentés változtatását. Az inflációs hatás mértékéről már a Magyar Nemzeti Bank is közzétett egy becslést: kizárólag a rezsicsökkentés megváltoztatása 3 százalékponttal növeli meg a szeptemberi inflációs mutatót.

Az elemző szerint több, az inflációt felhajtó hatással is számolni kell: egyrészt folytatódhatott a feldolgozott élelmiszerek áremelkedése, valamint az aszály miatt vélhetően a feldolgozatlan élelmiszerek áremelkedése is erősödhetett. A mezőgazdasági termelői árak csaknem 51 százalékkal nőttek éves bázison júliusban. A fogyasztói árak emelkedését még három tétel befolyásolja:

MINDEZEKET FIGYELEMBE VÉVE SZEPTEMBERBEN 19,9 SZÁZALÉKRA UGORHAT AZ INFLÁCIÓS MUTATÓ AZ ING ELEMZŐJE SZERINT.

Az infláció emelkedése még egy ideig velünk maradhat – vélik egyhangúan az Index által megkérdezett elemzők, akik szerint a következő hónapokban hasonlóan nagy ütemű gyorsulásra már talán nem kerül sor, ugyanakkor jó pár hónapig velünk maradnak a magas árak. Virovácz Péter összességében az év végére már a 21 százalékot is megközelítő fő inflációs mutatóval számol.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok