Index Vakbarát Hírportál

Kedvezményes áron juthat földgázhoz egy városgazdálkodási cég

2022. október 10., hétfő 16:21

Nettó 798 forint köbméterenkénti áron szállíthat földgázt egy debreceni városgazdálkodási cégnek az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. – derül ki az uniós közbeszerzési közlönyből.

Az eredményről az ajánlatkérő A.K.S.D. Kft. tájékoztatott. A 2023. évi földgáz beszerzés 227 516 köbmétert irányoz elő nettó 181,6 millió forintért, így jön ki a köbméterenkénti 798 forintos ár, miközben a földgáz lakossági piaci ára 747 forint köbméterenként – emlékeztet a Napi.hu.

Máshol nem jártak ilyen szerencsésen, a drasztikus energiaár-emelkedés miatt Szentendrén veszélybe kerültek az óvodák, bölcsődék, a könyvtár és a múzeum is. A város polgármestere szerint az állam abszurd árakat állapít meg, és ezt minden önkormányzat megszenvedi.

26-szoros áron kell hogy főzzünk és közszolgáltatást lássunk el? Ez szerintem nem normális

– panaszkodott Fülöp Zsolt.

Kérdésére, hogy mennyibe kerül a gáz, azt a választ kapta, hogy 2644 forint, plusz 27 százalék áfa, plusz a rendszerhasználati díjból összeálló összeg, ami 26-szorosa az előző évi árnak.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere arról tájékoztatott, hogy a rezsiárak emelkedése további hétszázmilliós kiadást jelent a városnak, jövőre a mostani árakkal számolva 4,1-4,7 milliárd forintot kell elkülöníteniük gázra és áramra.

Orbán Viktortól várnak segítséget a települések

Szombathely polgármestere a megemelkedett távhődíj miatt panaszkodott. Nemény András arról beszélt, a drágulás többmilliárdos pluszkiadást jelent a városnak.

Kompenzáció nélkül ezt az összeget nem tudja kigazdálkodni nemcsak Szombathely, hanem egyik város sem, így pedig a működőképességünk van veszélyben

– mondta Nemény András a nyugat.hu-nak.

A rezsiválság miatt a magyar települések nyílt levelet küldtek Orbán Viktornak, amelyben arra kérték, hogy hívjon össze nemzeti energiacsúcsot a problémák kezelése érdekében.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok