Index Vakbarát Hírportál

Drasztikus drágulás: mintegy 50 forinttal lesz drágább a gázolaj

2022. október 10., hétfő 10:54

Szerdától még drágább lesz a benzin és a gázolaj azoknak, akik nem kedvezményezettek a tankolás során. A 95-ös benzinért literenként bruttó 14 forinttal kell többet fizetni, míg a gázolaj piaci árát bruttó 45 forinttal emelik meg.

Az Európában jelentkező gázolajhiány hatásai begyűrűznek Magyarországra is, szerdától ugyanis jelentősen megemelkedik a benzin és a gázolaj ára egyaránt.

A holtankoljak.hu által hétfőn közölt adatok szerint október 12-étől a benzin piaci ára bruttó 14 forintot emelkedik, míg a gázolajért literenként bruttó 45 forinttal kell többet fizetni a hazai kutakon a hét közepétől. A 480 forintos hatósági árak mellett a piaci árak az alábbiak szerint alakulnak:

A drágulás továbbra is kizárólag a beszerzési árakat érinti, a 480 forintos hatósági árak 2022. december 31-ig érvényesek.

Hernádi Zsolt: A benzinárstop a Molnak kerül sokba, nem a kormánynak

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója nemrégiben kritikát fogalmazott meg a benzinárstoppal kapcsolatban, mivel a vállalatnak sok pénzébe kerül. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy túl drága lépés lenne az orosz gázról és olajról való leválás.

Hernádi úgy gondolja, hogy Európának új energiaforrások után kell néznie az Oroszországból érkezők helyett, ami nem könnyű és nem is olcsó, de szerinte a kontinensre nem is tudnak annyi földgázt szállítani más forrásból, amennyire szükség lenne. A Mol elnök-vezérigazgatója szerint az idei téli időszakra lesz elég gáz Magyarországon, a jövő évi ellátás pedig attól függ, hogy idén mennyit használunk el belőle.

Hernádi szerint a benzinárstop nem a magyar kormánynak, hanem a Molnak kerül sok pénzbe. Azt mondta, hogy a kormányzat által bejelentett,

REZSICSÖKKENTÉST ÉRINTŐ INTÉZKEDÉSEK 60-70 SZÁZALÉKÁT A MOL FINANSZÍROZZA.

„Amikor én valamit mesterségesen nagyon olcsón adok, azzal az emberek nem fognak takarékoskodni. Meg lehet nézni, hogy hogyan alakult a fogyasztás Magyarországon üzemanyagban, és hogyan alakult azokban az országokban, ahol a magas árat kellett kifizetni az üzemanyagért. Ott csökkent” – tette hozzá.

Rovatok