Index Vakbarát Hírportál

Egyelőre nem látszik háló, ami felfogná a zuhanó forintot

2022. október 11., kedd 07:35 | aznap frissítve

A hétfői mélyrepülés – történelmi mélypont – után kedd reggel az euróhóz és svájci frankhoz képest némileg erősödött, a dollárhoz képest tovább gyengült a forint.

A forint is érzi az inflációs adatokat

10.30

Fél 11-kor halvány változás volt megfigyelhető a forint mozgásában. Az euróhoz képest némiképp erősödött a magyar fizetőeszköz (427,75), a dollárhoz képest azonban gyengült (440,7).

9.20

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedd reggeli, igencsak rémisztő inflációs jelentését a forint is megérezte. A magyar fizetőeszköz 9 óra után 20 perccel már a 428-as szint közelében táncolt az euróval szemben (427,98). A dollárhoz képest nem változott a forint árfolyama – 440,6 körül mozgott.

Halvány korrekció reggel

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.

A dollárral szemben gyengült eddig a legnagyobb mértékben a forint – közel 36 százalékot veszített értékéből az amerikai valutával szemben – írja a portfolio.hu. A portál hozzáteszi: egyelőre nem látszik, mi fordíthatna rövid távon a tendencián, minden a forint további gyengülése irányába mutat.

A 440 forintos szint sem elképzelhetetlen az euróval szemben.

A magyar fizetőeszköz alulteljesít a régiós versenytársakhoz – lengyel zloty, cseh korona – képest. Erről múlt héten Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője is beszélt az Indexnek. Szerinte rövid távon nem számíthatunk érdemi forinterősödésre, jövő év végére azonban kedvező esetben újra 400 alá bukhat az EUR/HUF kurzus.

(Borítókép: Kaszás Tamás/Index)

Rovatok