Index Vakbarát Hírportál

AFP: Haladékot adott Brüsszel a magyar kormánynak

2022. október 12., szerda 11:44

Miután hétfő este megjelent a Magyar Közlönyben Magyarország nagy korrupcióellenes törvénye a maga összes részletével, szerdára kiderült, hogy az eredeti novemberi helyett Brüsszel hosszabb határidőt ad a magyar kormánynak, hogy teljesítse vállalásait és felszámolja a korrupciót.

Hétfő késő este jelent meg a Magyar Közlönyben a terjedelmes törvény, amely többek között részletesen szabályozza a két legújabb, függetlennek szánt magyar korrupcióellenes szervezet munkáját. Az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport még novemberben színre lép, hogy Brüsszel kedvéért felszámolja a magyarországi korrupciót, és éberen őrködjön az uniós források tisztességes felhasználása felett.

A két szervezet születésének előzménye, hogy az Európai Bizottság megközelítőleg háromezer milliárd forintnyi, Magyarországnak járó uniós forrás felfüggesztését javasolja. Ugyanakkor a magyar kormány eredetileg november 19-ig kapott határidőt arra, hogy teljesítse vállalásait, elsősorban azzal kapcsolatban, hogy felszámolja – a brüsszeli aggályok szerint – az országban tapasztalható korrupciót.

Ennek érdekében múlt kedden meg is szavazta a magyar parlament a törvényeket, amelyeket az Európai Bizottsággal kötött megállapodások alapján nyújtott be.

Azonban az AFP brüsszeli diplomáciai forrásokra hivatkozva most arról ír, hogy az Európai Bizottság december közepéig kitolta a magyarországi korrupcióellenes reformok létrejöttének határidejét.

Az Index hosszú cikkben elemezte, hogy mi minden szerepel a brüsszeli alku érdekében született nagy korrupcióellenes törvényben. A bő 130 ezer karakteres olvasmány egyik legfontosabb eleme, hogy hivatalosan is feláll a korábban már beharangozott Integritás Hatóság, amelynek elsődleges feladata az lesz, hogy felvegye a kesztyűt a korrupcióval szemben, illetve őrködjön az uniótól érkező források tisztességes felhasználása felett.

A másik független testület, a Korrupcióellenes Munkacsoport feladata pedig a következő lesz:

Navracsics Tibor optimista

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter a napokban arról beszélt az Indexnek, hogy a magyar fél teljesíti a Brüsszel felé tett vállalásait, ezért ő bizakodó az uniós megállapodással kapcsolatban. A miniszter azt is hangsúlyozta: reális célnak tartja, hogy november-decemberig zöldre váltson a lámpa, és Magyarország hozzáférjen a 2021–2027-es kohéziós támogatásokhoz, illetve a helyreállítási alap neki járó részéhez.

(Borítókép:  Arne Immanuel Bansch / picture alliance / Getty Images)

Rovatok