Index Vakbarát Hírportál

Putyin szerint Oroszország növelheti az Európába irányuló gázszállításokat

2022. október 12., szerda 14:07

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette, hogy Moszkva kész újraindítani a gázszállításokat Európába a Németországba tartó Északi Áramlat 2 gázvezetéken.

Vlagyimir Putyin elnök arról beszélt, hogy az Északi Áramlat épségben maradt vonalán van lehetőség a szállításra. Ennek kapacitása évi 27,5 milliárd köbméter, ami az Európába irányuló import mintegy nyolc százaléka.

„Oroszország készen áll ezeknek a szállításoknak a megkezdésére. A labda, ahogy mondani szokták, az Európai Unió oldalán van. Ha akarják, csak nyissák meg a csapot, és kész. Mi senkit nem korlátozunk semmiben, többek között készen állunk arra, hogy az őszi-téli időszakban további mennyiségeket szállítsunk” – idézte az államfőt a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

A német szövetségi ügyészség korábban nyomozást indított az Északi Áramlat gázvezetékszálain történt szabotázs ügyében, a gyanú Oroszországra terelődött. Egyes szakértői vélemények szerint a szivárgásoknak közük van az ukrajnai háborúhoz, a Kreml azonban kiszámíthatónak és ostobának nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint Oroszország áll a szivárgások mögött.

Putyin szerdán újra megerősítette, hogy információk szerint Ukrajna különleges szolgálatai állnak a Krími hidat megrongáló támadás mögött.

Mint arról korábban beszámoltunk, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt állítja, hogy őrizetbe vett öt orosz, valamint három ukrán és három örmény állampolgárt a Krími híd felrobbantása miatt.

Vlagyimir Putyin szerint az Oroszországból származó kőolajra vonatkozó mesterséges árplafon létrehozása elkerülhetetlenül rontja a befektetési légkört az egész világ energiaágazatában, majd az energiaforrások globális hiányának növekedését és további költségnövekedést idéz elő. „Ez elsősorban a legszegényebb államokat fogja sújtani” – tette hozzá az államfő. 

(Borítókép:  Jens Bãttner / picture alliance / Getty Images)

Rovatok