Index Vakbarát Hírportál

Térképen mutatjuk a rezsisokk miatt bezáró ismert budapesti éttermeket

2022. október 13., csütörtök 15:50

Sorra zárnak be az éttermek, miután a koronavírus-járvány után beköszöntő energiaválság térdre kényszerítette őket. A Portfolio összegyűjtötte, mely ismert éttermek húzták már le a rolót Budapesten.

Az egyik étteremlánc tulajdonosa korábban úgy nyilatkozott, esetükben a rezsi három-négyszáz százalékkal, az alapanyagárak pedig 100-150 százalékkal emelkedtek, miközben az órabérek megduplázódtak. Ehhez jön még hozzá a januártól bevezetésre kerülő kötelező adatszolgáltatás, ami további anyagi terhet ró a vállalkozókra.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László úgy látja, a bezárási hullám jövő év elejétől felerősödhet, mivel az év első két hónapjában a tapasztalat szerint mindig bezuhan a kereslet, amit a karácsonyi időszak sem tud megfelelően ellensúlyozni.

Az eddigi utolsó aranyévben, 2019-ben 1500 milliárd forint árbevételt értek el a magyar vendéglátóhelyek, ezt a lendületet törték derékba a válságok, és egyelőre nem látszik a fény az alagút végén – írja a Portfolio. A lap összeszedte, melyek azok a legfontosabb éttermek a magyar fővárosban, amelyek már bezártak.

A szállodákat sem kímélte az energiaválság

Az elszálló alapanyag- és energiaköltségek a szállodákat is nagyon nehéz helyzetbe hozták, többek között Sopron híres szállodája is a bezárás mellett döntött.

Somlyai Zoltán, a BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, minden megváltozik a szállodapiacon. Mint írta, a régi, modernizálatlan, kevésbé energiahatékony hotelek várhatóan nehéz helyzetbe kerülhetnek, így ez a kínálat csökkenéséhez vezet, de egyben egy általános színvonal-emelkedés is hozhat, hiszen a modernebb, stabilabb üzleti alapokon álló hotelek maradnak majd talpon. A bezárások miatt meg fog jelenni egy olyan munkaerő-túlkínálat a piacon, amire az elmúlt nyolc-tíz évben nem volt példa – tette hozzá.

(Borítókép: Manaure Quintero / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok