Index Vakbarát Hírportál

Óriási változás jön a napelemek engedélyezésénél, mindenkit váratlanul ért a döntés

2022. október 13., csütörtök 20:05

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, változásra kell számítaniuk azoknak, akik napelemet szeretnének telepíteni. A döntésre senki nem számított, mondta a Világgazdaságnak Szenyán Endre, az A1 Solar ügyvezető igazgatója.

Az elektromos rendszer egyre kevésbé képes befogadni az energiát, ezért a kormány úgy döntött, a betáplálást felfüggesztik azoknál, akik mostantól napelemet akarnak felszerelni, jelezte a miniszter, aki hozzátette: akik ezt követően telepítenek napelemet, csak saját háztartásban használhatják fel a megtermelt energiát, cserébe kevesebb bürokráciával kell szembenézniük. Ha a Bizottsággal megegyeztek, akkor a betáplálást lehetővé fogják tenni – fűzte hozzá.

Gulyás Gergely szerint több alternatíva is elérhető a felhasználók számára, a leginkább reális megoldás az akkumulátoros rendszerek kiépítése lehet, ami viszont jócskán megdrágíthatja a beruházásokat, jelezte a VG. Szenyán Endre szerint az energiaválságnak leginkább kitett csoportnak komoly nehézséget jelenthet a pluszköltség kigazdálkodása.

A szakértő hangsúlyozta: egyelőre kérdés, lesz-e elég akkumulátor, hiszen eddig néhány százat adtak el ebből havonta országosan, ha viszont megugrik a kereslet a termék iránt, az drasztikus alapanyaghiányhoz vezethet.

Megoldást jelenthet, ha felgyorsul az engedélyeztetés, ám a Világgazdaság több forrásból úgy értesült, hogy a szolgáltatókra irreálisan sokat kell várni, akad olyan jóváhagyás, amely december óta benn áll.

Szinte garantált a drágulás

A cégvezetők egybehangzó véleménye szerint elkerülhetetlennek tűnik a drágulás. Valaki úgy számolt, egy kétmilliós beruházás akár egymillióval is többe kerülhet, más arról beszélt, hogy a napelemrendszerek egyedisége miatt megjósolhatatlan a változás mértéke.

A jelenlegi szabályok szerint ha valaki többet termelt, mint amennyit fogyasztott, a szolgáltató fizetett neki, így csökkenteni lehetett a napelemek kiépítésének átlagosan 2-5 millió forintos költségét (az otthonfelújítási támogatás igénybevételével meg pláne). Mostantól a szolgáltató nem vesz át áramot. A speciális, háztartási fogyasztást biztosító akkumulátor ára átlagosan 3-5 millió forint között mozog – írja a BudaPestkörnyeke.hu.

Kiss Ernő, a Magyar Napelemes és Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke a korábban meghirdetett pályázatok alapján úgy kalkulált, hogy egy napelemes rendszer kiépítésének a 36 forintos áramtarifa mellett eddig 7-8 éves megtérülése a jó duplájára, 16-20 évre nőhet. Az elnök ugyanakkor jelezte: az akkumulátorok élettartama jellemzően 10 év, tehát a mai tarifák mellett elképzelhető, hogy az energiatároló beszerzése meg sem térül.

A szakma vitatja a kormány álláspontját

Kiss Ernő vitatta Gulyás Gergely azon kijelentését, hogy telített lenne a hálózat. Szerinte minden egyes bejelentés esetén megvizsgálják, tudják-e csatlakoztatni a leendő termelőt, és ezt jellemzően engedélyezik. „Úgy vélem, még lenne kapacitás” – mondta az elnök a HVG-nek.

A szakember azt is megjegyezte, hogy a napelemes erőművek két éve nem kaptak új csatlakozási lehetőséget, és tavasszal nulla kapacitású tendert írt ki a napelemes erőművek részére a Mavir. Kiss Ernő arra is rámutatott, hogy a hazai energiaimportot mérsékelni lehetne a napelemes kapacitásokkal. Viszont azzal, hogy a termelők nem csatlakozhatnak a hálózathoz, megfogalmazása szerint Magyarország „kidobja az ablakon az így megtermelhető energiát”.

(Borítókép: Michele Spatari / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok