Index Vakbarát Hírportál

Három órát várnak a franciák arra, hogy tankolhassanak

2022. október 13., csütörtök 21:48

A francia olajfinomítók többségében folytatódott a fizetésemelési követelésekkel meghirdetett sztrájk, ezért a töltőállomások harmadánál akadozott az üzemanyag-ellátás.

Franciaország hét olajfinomítójából csütörtökön már csak ötben sztrájkoltak az előző napi hat helyett, ezek közül egy az amerikai Esso-ExxonMobilhoz, négy pedig a francia TotalEnergies-hez tartozik.

A dolgozók az infláció mértékével megegyező fizetésemelést, valamint az olajipari vállalatok elkönyvelt nyereségének igazságosabb elosztását követelik.

Az Esso-ExxonMobilnak a délkeleti Fos-sur-Mer-ben található olajfinomítójában a dolgozók csütörtökön már felvették a munkát, miután hétfőn a cég többségi szakszervezetei megállapodtak a vezetőséggel a fizetésemelésekről.

Folyamatosan drágul a tankolás

A TotalEnergies-nek az északi Flandres-ban található olajfinomítójában csütörtökön a prefektúra megkezdte az eljárást, amely alapján a sztrájkolókat egyesével kötelezik a munkafelvételre. Az energetikai átállásért felelős tárca adatai szerint az ország mintegy kétszáz kőolajtárolójából hét nagy telephelyet foglaltak el a sztrájkolók, és nem engedik a tartálykocsik közlekedését.

Átlagosan három órát kell várakozni azon töltőállomások előtt, ahol van üzemanyag.

A nyitva tartó benzinkutaknál viszont folyamatosan emelkedik az üzemanyag ára. A kormány szerint a kutak harmadánál vannak ellátási gondok az ország teljes területén, de leginkább az északi országrészben.

Gas stations in France are running dry amid refinery strikes and fuel shortages pic.twitter.com/hzcvIKxBJE

— TRT World (@trtworld) October 13, 2022

A sztrájkot három héttel ezelőtt meghirdető CGT szakszervezet csütörtökön a munkabeszüntetés kiszélesítésére szólított fel az olajipari ágazat valamennyi vállalatánál. A konfliktus elhúzódásától tartva a kormány csütörtökön a fizetések megemelésére kérte a TotalEnergies-t.

Bruno Le Maire gazdasági miniszter úgy vélte, hogy az olajipari vállalatnál megvan a fedezet a követelések kielégítésére, és ezért a vállalatnak kötelessége azt megtenni. A TotalEnergies vezetősége mindeddig csak a jövő évi béremelésekről kívánt tárgyalni, a sztrájkot meghirdető CGT szakszervezet – a növekvő infláció miatt – a 2022-es bérek 10 százalékos emelését is követeli – írja az MTI.

Rovatok