Index Vakbarát Hírportál

Zsiday Viktor elmondta, mit lehetne tenni a forintgyengülés ellen

2022. október 13., csütörtök 08:11

Eljött az ideje annak, hogy a kormányzat bevesse a devizatartalékokat a forintgyengülés ellen – írta blogján Zsiday Viktor.

A befektetési szakember írása elején emlékeztetett arra, hogy az 1907-es amerikai válság idején John Pierpont Morgan a bankok pénztartalékának a segítségével tudta megfékezni a krízist viszonylag hamar. A történet konklúziója szerinte az, hogy „a különféle tartalékok nem dísznek vannak”, hanem arra, hogy végszükség esetén felhasználják őket.

És most Magyarországon baj van. Az ország havonta hatalmas pénzeket költ energia (elsősorban földgáz) vásárlására, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az MVM forintot vált le euróra, és ezért megveszi a gázt

– írta Zsiday Viktor, hozzátéve azt is, hogy a folyamatos, hatalmas mértékű euróvásárlás állandóan gyengíti a forintot, és ez „egyre magasabb inflációt, egyre magasabb kamatokat és egyre nagyobb aggodalmat okoz, amely végső esetben tőkemenekítésbe is torkollhat, és egyre nagyobb az esélye, hogy az ország beragad egy magas inflációjú rezsimbe”.

Ráadásul a folyamatok ördögi kört is létrehoznak. 

Ugyanis a gyenge forint növeli az inflációt, a magas infláció miatt pedig aztán még gyengébb lesz a forint. Mindezt aztán még a devizakereslet is növeli, amely még gyengíti a magyar fizetőeszközt.

Zsiday Viktor emiatt úgy vélte, hogy eljött az idő, amikor a jegybanknak „maximális erővel fel kell lépnie a forint gyengülése ellen”. Kifejtette: a hazai devizapiacon a fizetési mérleg a gázvásárlás miatt nincs egyensúlyban, de a magyar gázszolgáltató, az MVM – ezt elkerülendő – megtehetné azt, hogy „közvetlenül a jegybanktól, a jegybanki tartalékok terhére vegye meg az eurót”.

Ezáltal a jegybanki devizatartalék csökkenne, viszont a folyamatos eurókereslet nem jelentkezne a piacon, így lenne esélye a forintpiac stabilizálódásának

– írta blogján a szakember, hozzáfűzve, hogy sokat segíthetne a forinton még az is, ha a kormánynak valóban sikerülne megállapodnia az Európai Bizottsággal az uniós forrásokról.

Zsiday Viktor végül arra is kitért, hogy a devizatartalékok sikeres megállapodás után jövőre ismét feltöltődhetnének, miközben a jegybank a devizaeladáson árfolyamnyereséget realizálna, és ezáltal – közvetve – csökkenne még az ország jövőbeni költségvetési hiánya is. 

A tartalékok felhasználásától – joggal – fél minden kis ország jegybankja, nehogy azok alacsony szintje spekulatív támadást váltson ki. A jelen helyzetben azonban – limitált mértékben, előre meghatározott ütemterv szerint – érdemesnek tűnik bevállalni ezt a kockázatot, különösen azért, mert egy ilyen spekulatív támadás/tőkemenekítés önmagában már azért is bekövetkezhet, mert a jegybank idén hatalmas mértékben hagyta leértékelődni a hazai devizát. A forintpiac stabilizálása kulcsfontosságú a bizalom fenntartása, az államadósság finanszírozása, és a gazdaság egyensúlya szempontjából, ezért a jegybanknak most határozottan kell fellépnie, miközben a kormányzatnak a lehető legrövidebb időn belül alá kell írnia a megállapodást az EU-val

– összegezte írása végén Zsiday Viktor. 

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit/Index)

Rovatok