Index Vakbarát Hírportál

A magyar kormány haladékot kapott, fel kell számolni a korrupciót

2022. október 14., péntek 06:55

Az európai uniós tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek ülésén a tagállamok úgy döntöttek, hogy két hónappal meghosszabbítják a kondicionalitási eljárásban lefektetett határidőt – derült ki Varga Judit közösségi oldaláról.

Az igazságügyi miniszter bejegyzése szerint a kormány 17 vállalásban állapodott meg az Európai Bizottsággal, ezek döntő részéhez a szükséges törvényjavaslatokat előterjesztették, amelyeket az Országgyűlés már el is fogadott.

A tagállamok döntése most lehetőséget ad arra, hogy a folyamat sikeresen lezáruljon, ami nemcsak a törvények elfogadását és hatályba lépését jelenti, hanem a végrehajtásukat is, különös tekintettel az Integritás Hatóság felállítására

– írta posztjában Varga Judit. A hosszabbításról már tudni lehetett, hiszen az AFP már korábban értesült róla. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy közelebb került a kormány az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, a brüsszeli tárgyalások jó irányba mutatnak. Orbán Viktor miniszterelnök pedig levélben köszönte meg az európai állam- és kormányfők hozzájárulását a határidők meghosszabbításához.

Magyarország korrupcióellenes törvénye

Miután hétfő este megjelent a Magyar Közlönyben Magyarország nagy korrupcióellenes törvénye, szerdára kiderült, hogy az eredeti novemberi helyett Brüsszel hosszabb határidőt ad a magyar kormánynak, hogy teljesítse vállalásait és felszámolja a korrupciót. A terjedelmes törvény részletesen szabályozza a két legújabb, függetlennek szánt magyar korrupcióellenes szervezet munkáját. Az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport már novemberben színre lép.

Az Integritás Hatóság elsődleges feladata az lesz, hogy felvegye a kesztyűt a korrupcióval szemben, illetve őrködjön az uniótól érkező források tisztességes felhasználása felett. Az Integritás Hatóság elnöke, elnökhelyettesei, valamint teljes dolgozói állománya a törvény szövege szerint feladatait teljesen függetlenül látja el, „csak jogszabályoknak van alárendelve, feladatkörében más személy vagy szerv által nem utasítható” – írja a jogalkotó.

Rovatok